tromaktiko: Δαχτυλίδι φτιαγμένο από ...μαύρες τρύπες

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δαχτυλίδι φτιαγμένο από ...μαύρες τρύπες



Λίγες μέρες πριν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται στην δημοσιότητα μια νέα φωτογραφία από ένα δαχτυλίδι - όχι κοσμημάτων - αλλά φτιαγμένο από μαύρες τρύπες. Αυτή η φωτογραφία είναι μια σύνθετη εικόνα του Arp 147, ένα ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών που βρίσκονται περίπου 430 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, όπως την δημιούργησαν με απεικονίσεις ακτίνων Χ το παρατηρητήριο Chandra X-ray της NASA (ροζ) και τα οπτικά στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (κόκκινο, πράσινο, μπλε ) .
Αυτές τις απεικονίσεις τις επεξεργάστηκε το Space Telescope Science Institute. Ο Arp 147 περιέχει το υπόλειμμα ενός σπειροειδούς γαλαξία (δεξιά), που συγκρούστηκε με το ελλειπτικό γαλαξία στα αριστερά.
Αυτή η σύγκρουση έχει δημιουργήσει ένα διευρυνόμενο κύμα σχηματισμένων αστεριών που εμφανίζεται ως ένα μπλε δαχτυλίδι και περιέχει μια πληθώρα από ογκώδη νεαρά άστρα. Αυτά τα άστρα μέσα από την εξέλιξη τους σε μερικά εκατομμύρια χρόνια το πιθανότερο είναι πως θα εκραγούν ως σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους αστέρια νετρονίων και μαύρες τρύπες.
http://taneatouoropou.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!