tromaktiko: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική κρίση (Στρος-Καν)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική κρίση (Στρος-Καν)



“Η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση αλλά δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης” ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο στη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, το Βράδυ της Κυριακής στο Γαλλικό κρατικό κανάλι F2.
Συγκεκριμένα, στο βραδινό δελτίο του κρατικού καναλιού F2, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια Ευρώπη που αδυνατεί να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και που διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο “να υποβαθμισθεί σε σχέση με την Ασία”.

“Αποφύγαμε την κατάρρευση” δήλωσε o Στρος Καν συμπληρώνοντας, “δεν αποφύγαμε όμως την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει”, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης είναι «η βασική ιδέα” που καθοδηγεί τη δράση του. Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΝΤ δήλωσε πως πολλές χώρες της G20 έχουν την αίσθηση ότι η κρίση τελείωσε, με συνέπεια να είναι λιγότερο συνεργάσιμες από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης.

“Τώρα καθένας στρέφεται στα εσωτερικά εθνικά τους προβλήματα. Έτσι οι Κινέζοι που έχουν 10% ανάπτυξη, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη όπου η ανάπτυξη είναι αδύναμη, το χρέος μεγάλο, όπου οι τιμές των πρώτων υλών θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, όπου ο κόσμος υποφέρει από την ανεργία και επομένως ο κίνδυνος υποβάθμισής της σε σχέση με την Ασία είναι πραγματικός” δήλωσε o πρόεδρος του ΔΝΤ, ο οποίος να αναφέρουμε ότι θεωρείται πολύ πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας και να είναι αντίπαλος του Σαρκοζί στις επόμενες εκλογές (κάτι στο οποίος απέφυγε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης λέγοντας ότι η μόνη μου ασχολία είναι το ΔΝΤ).

Τέλος, στη συνέχεια της συνέντευξης και στο ερώτημα εάν η οικονομική λιτότητα μπορεί να θεωρηθεί ως η μοιραία λύση για την Ευρώπη, ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρθηκε καταρχάς στην ανάγκη διατήρησης μιας τάξης στις οικονομίες των χωρών και μιας σώφρονος πολιτικής, “εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα όπως η Γερμανία που έχει καλύτερη ανάπτυξη από τη Γαλλία, υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη κατάσταση όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία”, δήλωσε.
greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!