tromaktiko: Μέρκελ, Κλίντον και Μακέιν για την Αίγυπτο

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Μέρκελ, Κλίντον και Μακέιν για την Αίγυπτο



Την ώρα που σχολιαστές έγκυρων εφημερίδων όπως η Deutsche Zeitungen διαπιστώνουν «παραλυσία» της Δύσης μπροστά στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, Μέρκελ, Κλίντον και Μακέιν εκφράζουν την ανησυχία τους για την «επόμενη μέρα» στην «47η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια», οι εργασίες του οποίου σφραγίστηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε, μάλιστα, και την προσωπική βιογραφία της και την εμπειρία της ειρηνικής επανάστασης στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας που οδήγησε στην πτώση του Τείχους:

«Βεβαίως, οι σημερινές εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν μπορούν να παραλληλιστούν με την κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πως το δίδαγμα από την προσωπική της εμπειρία είναι όχι βιασύνη, ούτε ‘αφ΄ υψηλού’ υποδείξεις στους Αιγύπτιους για το τί πρέπει να κάνουν.

Η Μέρκελ θύμισε ότι και στο τέλος της εποχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας «δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε μία μέρα. Θέλαμε το δυτικογερμανικό μάρκο αμέσως», ωστόσο διευκρίνισε ότι η βιασύνη δεν επιβραβεύει τις δυνάμεις εκδημοκρατισμού. «Οι άμεσες εκλογές, ως αρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, είναι λάθος», είπε η κ. Μέρκελ. «Η αλλαγή ενός καθεστώτος πρέπει να οικοδομηθεί». Όμως τόσο η ίδια, όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές της στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η υπ. Εξ. των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπ. Εξ. της Ρωσίας Σεργκέι Λάβρο απέφυγαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε συζήτηση για τη διαδοχή του Μουμπάρακ, ενώ ουδείς έθεσε ανοιχτά και το ζήτημα άμεσης απομάκρυνσης του Μουμπάρακ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε βέβαια πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν «χαοτικές συνθήκες, εάν δεν σταθεί δυνατή η μετάβαση σε καθεστώς περισσότερης δημοκρατίας και δικαιοσύνης» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης αστάθειας. «Η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει και σε πισωγύρισμα σε ένα νέο αυταρχικό καθεστώς», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποσαφήνισε πως στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Αίγυπτο, όσοι δεν δίνουν τη διαβεβαίωση για προσήλωση στη διαδικασία εκδημοκρατισμού, «δεν έχουν θέση στο τραπέζι» και παραδέχτηκε ότι το στάτους κβο στην περιοχή δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί.

Πάντως και για τη Μέρκελ το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί μία «διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, χωρίς να δημιουργηθεί κενό εξουσίας», και στο πλαίσιο αυτό η εξαγγελία του Μουμπάρακ ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία είναι ένα πρώτο, καλό βήμα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, από την πλευρά του, άσκησε κριτική στη τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έναντι του Μουμπάρακ, αλλά και άλλων αυταρχικών καθεστώτων στην περιοχή. Μπορεί να εγγυήθηκαν τη σταθερότητα, αλλά ήταν η «λάθος σταθερότητα», αφού εγγύηση της σταθερότητας σε βάθος χρόνου είναι η θεμελίωσή της «στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές δικαίου». Απαραίτητο, λοιπόν, για τις χώρες της περιοχής είναι ένα «νέο δόγμα: παραμένουμε εταίροι, αλλά υπό άλλες συνθήκες», αφού αποδείχτηκε ότι «δημοκρατία με μη δημοκρατικούς εταίρους είναι ανέφικτη».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!