tromaktiko: Γιατί πλρώνουμε την ΕΡΤ;

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί πλρώνουμε την ΕΡΤ;



Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη στο ερώτημα γιατί είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω την ΕΡΤ και αν μπορώ νομίμως να την σκαπουλάρω:

Αγαπητέ κ.......
διαμαρτύρεστε για το γεγονός ότι είσαστε υποχρεωμένος να πληρώνετε τέλος υπέρ της ΕΡΤ και δη δια του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ζητάτε δε να μάθετε αν υφίσταται σχετική νόμιμη υποχρέωση και αν έχετε τη δυνατότητα να την αποφύγετε.

Επί των ανωτέρω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους με σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, προϊόντων του λόγου και της τέχνης, καθώς και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, όπως επίσης και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ έχουν καθοριστεί νομοθετικά ως εξής: «…Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της δημόσιας υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας. Στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού του χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτόν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι' αυτές…» (παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 1730/1987 ΦΕΚ Α 145, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρ.21 Ν.2644/1998, ΦΕΚ 233 Α).



Σύμφωνα δε με τον ίδιο νόμο, «ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., στην οποία και περιέρχεται, ανταποδοτικό τέλος (εισφορά). Υποχρέωση για την καταβολή αυτού του τέλους έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και κάθε νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μετρητή. Το ύψος του ορίζεται στο ποσό των τριών ευρώ και οκτώ λεπτών (3,08) από 1.7.2003 και στο ποσό των τριών ευρώ και είκοσι τεσσάρων λεπτών (3,24) από 1.1.2004 μηνιαίως ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος….» (άρθρο 14 Ν. 1730/1987 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρ.21 παρ. 1 Ν.2644/1998, ΦΕΚ 233 Α και το άρθρο 26 Ν.3185/2003,ΦΕΚ Α 229/26.9.2003).

Οι περιπτώσεις απαλλαγής από την ανωτέρω εισφορά ορίζονται περιοριστικά στις διατάξεις του Ν. 1730/1987 άρθρο 14 παρ. 3,4, σύμφωνα με τις οποίες: «Από το ανταποδοτικό τέλος απαλλάσσονται μόνο: α) το Ελληνικό Δημόσιο, β) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, γ) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αμιγείς επιχειρήσεις τους, τα αμιγή ιδρύματά τους και οι ενώσεις τους, δ) οι κάτοχοι μετρητών Δ.Ε.Η. για την κατανάλωση ρεύματος που χρησιμοποιείται σε αρδευτικές, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, ε) οι ιεροί ναοί και τα νεκροταφεία. Δεν απαλλάσσονται άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν τα προνόμια του Δημοσίου ή εξομοιώνονται με το Δημόσιο. Από την καταβολή του παραπάνω ανταποδοτικού τέλους απαλλάσσονται επίσης: α) κάτοχοι μετρητών, για όσο χρονικό διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και πεντακοσίων (500) δραχμών μηνιαίως, β) οι πάσης φύσεως Χριστιανικοί Ιεροί Ναοί ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού (Ενοριακοί, Μοναστηριακοί, Εξωκκλήσια, Νεκροταφεία, ηλεκτροδοτούμενοι τάφοι κλπ.) και δόγματος, καθώς και Ναοί και χώροι λατρείας των κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών».
Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι η υποχρέωση για καταβολή εισφορών υπέρ της ΕΡΤ, όλων των πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας και διαθέτουν μετρητή της ΔΕΗ,

συνιστά φορολογική υποχρέωση της οποίας ο φορολογικός συντελεστής, τα υποκείμενα και η φορολογητέα ύλη έχουν καθοριστεί με τυπικό νόμο και δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης από αυτόν,
παρά μόνο στις περιπτώσεις που περιοριστικά έχουν αναφερθεί πιο πάνω.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!