tromaktiko: Η θέση του Σωματείου για την αναπροσαρμογή της λίστας των προϊόντων στα σχολικά κυλικεία

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η θέση του Σωματείου για την αναπροσαρμογή της λίστας των προϊόντων στα σχολικά κυλικεία



Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή εκ μέρους του Σωματείου...
Κυλικειαρχών Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Νομού Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας, κυρίου Αηδόνη, για το θέμα αναπροσαρμογής της λίστας των τροφίμων που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία, θα ήθελαν να γνωστοποιήσουν τη θέση τους και να προσκαλέσουν όλους τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένους να ταχθούν συμπαραστάτες με στόχο το κοινό όφελος.

Αρχικά κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί ότι πριν την τόσο ξαφνική δήλωση για το ανωτέρω θέμα, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας διάλογος μεταξύ της Ομοσπονδίας Κυλικειαρχών Ελλάδος, του Υπουργού Υγείας και όλων εκείνων των Φορέων που εμπλέκονται σχετικά.

Κύριο μέλημα των κυλικειαρχών είναι η ποιότητα και η υγιεινή των τροφίμων που διατίθενται καθημερινώς στα σχολικά κυλικεία, καθώς οι ίδιοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη σε καθημερινή βάση. Η μέχρι τώρα πώληση των προϊόντων που υπάρχουν στα σχολικά κυλικεία γίνεται βάση της εγκεκριμένης λίστας τροφίμων από το Υπουργείο Υγείας. Κάθε μη νόμιμη διάθεση προϊόντων καταγράφεται και έχει τις ανάλογες κυρώσεις κατά τους τακτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμογής της νέας αναπροσαρμοσμένης λίστας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αρνητικό τόσο στην καθημερινότητα των παιδιών, όσο και των κυλικειαρχών. Είναι εύλογο ότι η απότομη αναπροσαρμογή της λίστας των τροφίμων δεν θα αλλάξει ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Αντίθετα, υπάρχει ιδιαίτερος φόβος ότι τα παιδιά θα προμηθεύονται τα προϊόντα που επιθυμούν από εξωσχολικούς χώρους και χωρίς κανέ! ναν έλεγχο για την ποιότητα τους. Σύντομα θα απομείνουν ελάχιστοι μαθητές που θα επιλέγουν να αγοράζουν από τα σχολικά κυλικεία με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επιφέρει σε οικονομικό επίπεδο.
Η πρόωρη εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά δεν οφείλεται στην αγορά ενός προϊόντος που επιλέγει ο μαθητής καθημερινά από την ήδη εγκεκριμένη λίστα του Υπουργείου Υγείας στα σχολικά κυλικεία, αλλά στις επιλογές για τα κύρια γεύματα που πραγματοποιούνται εκτός του σχολικού χώρου. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η ελαχιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου στην παρασκευή υγιεινών γευμάτων έχουν οδηγήσει πολλές οικογένειες σε γρήγορες και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές στην καθημερινή ζωή.

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης η εφαρμογή της διάθεσης τροφίμων με βάση την αναπροσαρμοσμένη λίστα θα αποβεί δυσβάσταχτη για τους εργαζομένους στα σχολικά κυλικεία και θα τους οδηγήσει άμεσα στο να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη πολλοί κυλικειάρχες σε πανελλήνιο επίπεδο αναγκάστηκαν από τις αρχές του νέου έτους να εγκαταλείψουν την εργασία τους στα σχολεία στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται διαρκώς και χιλιάδες οικογένειες ν! α αντιμετωπίζουν ξαφνικά πρόβλημα διαβίωσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι στο χώρο των σχολικών κυλικείων εργάζονται περίπου 6.000 άνθρωποι και πολλοί ακόμη προμηθευτές και συνεργάτες, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Για όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε να έχουμε την συμπαράστασή σας σε κάθε μας ενέργεια με απώτερο στόχο την πιο ουσιαστική και ωφέλιμη απόφαση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εργαζόμενους στο χώρο των σχολικών κυλικείων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κο Στέφανο Φακούδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, στο τηλέφωνο 6992159451 ή με τον κο Στέλιο Λαζαρίδη, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλάδος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, στο τηλέφωνο 6979002673.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων.


Με εκτίμηση,

Γραμματεία Σωματείου
Εκ μέρους του Προέδρου,
κου Στέφανου Φακούδη
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!