Επιλέγουν ξεπερασμένες τεχνολογικές μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, όταν σε άλλα κράτη της Ευρώπης αποκομίζουν οφέλη από τα σκουπίδια τους, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι συμβάλουν στη σωστή επεξεργασία, διαχωρίζοντας σε τέσσερεις κάδους τα απορρίμματά τους.
Όταν οι Υπουργοί μας αλλά και ο Πρωθυπουργός, επισκέπτονται άλλες πρωτεύουσες γιατί δεν επισκέπτονται και τις εγκαταστάσεις απορριμμάτων των πόλεων αυτών; Να δουν τι τα κάνουν τα σκουπίδια τους οι άλλοι! Γιατί λοιπόν δεν θέλουμε διαλογή στην «πηγή»;
Αλήθεια, γιατί επιλέγουμε τη βιοξήρανση; Γιατί ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος με έγγραφά του στις 17 Ιανουαρίου και στις 11 Φεβρουαρίου 2011 αποφάσισε την επικαιροποίηση-τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού του 2003;
Εμείς δεν έχουμε παρά να κρατήσουμε τη δήλωση του Φίλιππου Κιρκίτσου, προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης : «Η επικαιροποίηση απ’ ότι φαίνεται απλώς έρχεται να πριμοδοτήσει την κυρίαρχη επιλογή της βιοξήρανσης, για την οποία έχουν ήδη βγάλει περιβαλλοντικούς όρους. Μακάρι να κάνουμε λάθος».
Διαβάστε αναλυτικά τα άρθρα στην Ελευθεροτυπία και στο antixyta.
Βιοξήρανση
Στις μονάδες βιοξήρανσης ή βιολογικής ξήρανσης γίνεται μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, όπου ανακτώνται μέταλλα και γυαλί και τα υπόλοιπα (κυρίως χαρτί, πλαστικά και οργανικά) μετατρέπονται σε ομογενοποιημένο καύσιμο υλικό, που λέγεται SRF, το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης ή πυρόλυσης ή αεριοποίησης. Τα απορρίμματα που είναι απαλλαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μέταλλα και χαρτί, δεν προσφέρουν καλής ποιότητας SRF.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, από την επεξεργασία 700.000 τόνων σκουπιδιών στη Φυλή «θα παράγονται 385.000 τόνοι SRF κάθε χρόνο, η καύση των οποίων θα οδηγήσει στην παραγωγή τέφρας, που επίσης θα θάβεται σε ειδικό χώρο για επικίνδυνα απόβλητα». Η τέφρα είναι επικίνδυνο απόβλητο λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα και άρα η επεξεργασία της πριν από την ταφή είναι ακριβότερη και θα πρέπει να γίνεται με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας. Επιπλέον, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, η καύση αστικών αποβλήτων οδηγεί στην έκλυση διοξινών, ενώ το ζήτημα της ομοιομορφίας στη μεθοδολογία συστηματικού ελέγχου των εκπομπών αυτών των ουσιών παραμένει άλυτο ανάμεσα σε κράτη - μέλη της Ε. Ε.
Mesogianews.gr