tromaktiko: Μεγάλη δενδροφύτευση στο Γαδουρά

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη δενδροφύτευση στο Γαδουρά



Εκκληση-κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία για ενεργό συμμετοχή στην πρώτη μεγάλη δενδροφύτευση που διοργανώνεται αύριο στην περιοχή του Φράγματος του Γαδουρά απηύθυναν χθες, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Μπούκλας, Δημήτρης Καρατζιάς, ο διοικητής της ΠΥΡ Σταύρος Παραλούσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μανώλης Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο επιτελάρχης της 95 ΑΔΤΕ Κώστας Πλ! ιώτας, ο πρόεδρος των CBR Κώστας Μαντικός, ο πρόεδρος των Σαμαρειτών Ρόδου Σπύρος Σαλαμαστράκης και ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΕΤΑΙ ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ Νίκος Βόλας. Η μεγάλη δενδροφύτευση στο Φράγμα Γαδουρά εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, που είναι και ο χορηγός επικοινωνίας σε πανελλήνιο επίπεδο.

«Ηδεντροφύτευση γίνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου. Εφαρμόζουμε δηλαδή στην πράξη από που λέει ο «Καλλικράτης» να είμαστε μαζί χέρι-χέρι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Από την πρώτη στιγμή τη δεντροφύτευση, που θα μεταξελιχθεί σε εκδήλωση, αγκάλιασαν όλοι οι φορείς και οι εθελοντικέκς οργανώσεις του νησιού μας. Από κοινού με τον στρατό, την ΠΥΡ και τα σχολεία έγινε η σχετική προετοιμασία στην περιοχή «Πολυστράτου» του Φράγματος Γαδουρά, όπου φιλοδοξείται να φυτευτούν αύριο 20.000 δενδρύλλια.
Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 φορείς, ενώ, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, υπάρχει ενδιαφέρον από υπαλλήλους πολυκαταστημάτων, συλλόγους, σχολεία και άλλες εθελοντικές ομάδες.
«Το 2011 είναι έτος εθελοντισμού. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» κάναμε την πρώτη ενέργεια να δείξουμε το ενδιαφέρον των φορέων για το περιβάλλον. Αυτό που θα κάνουμε αύριο είναι αναδάσωση σε μια διπλοκαμμένη περιοχή, που δεν προβλέπεται να γίνει φυσική αναδάσωση», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με συλλόγους του νησιού μας, πραγματοποίησε 11 μικρές δεντροφυτεύσεις, ενώ έδωσε σε 25 φορείς δενδρύλλια από το περιφερειακό φυτώριο, γιΆ αυτό τον σκοπό. Επίσης στάλθηκαν 500 δενδρύλια με την υδροφόρα στο Αγαθονήσι και 500 στην Κάσο, ενώ ο Δήμος Καλυμνίων ζήτησε από το περιφερειακό φυτώριο να σταλούν στο νησί 5.000 φυτά.
Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των συμμετεχόντων στην δεντροφύτευση αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν 10 λεωφορεία από την πόλη μας για το Φράγμα Γαδουρά, ένα από την Δημοτική Κοινότητα Εμπωνας, ένα από την Τοπική Κοινότητα Απολλώνων και ένα από την Δημοτική Κοινότητα Αφάντου.
Ο κ. Χατζηδιάκος χθες έκανε παράκληση προς τους συμπολίτες μας που θα μεταβούν στον χώρο της δεντροφύτευσης με τα δικά τους αυτοκίνητα, να έχουν μαζί τους όσα πιο πολλά σκαπανικά μέσα διαθέτουν, γιατί δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν αρκετά στην αγορά της Ρόδου.
«Την απόφαση της αναβολής της δεντροφύτευσης, αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, θα την πάρουμε εκείνη την ώρα. Θα γίνει προσπάθεια πάταξης των ασυνείδητων κτηνοτρόφων που θα αφήσουν τα ζώα τους ελεύθερα στην περιοχή που θα γίνει η αναδάσωση», κατέληξε ο κ. Χατζηδιάκος.
Η περιοχή «Πολύστρατου» που θα γίνει αύριο η αναδάσωση βρίσκεται από την Λάρδο προς τα Λάερμα και είναι ορατή από τον επαρχιακό δρόμο.
Να σημειωθεί ότι χθες και προχθές μαθητές των σχολείων του νησιού μας φύτεψαν στην περιοχή 3.000 δενδρύλλια που είχαν στη διάθεσή τους.

εφημερίδα Πρόοδος Ρόδου


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!