tromaktiko: «Μαζί για το λιμάνι μας»

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Μαζί για το λιμάνι μας»



Μια πραγματική «άνοιξη» συνεργασίας, μια τεράστια γιορτή εθελοντισμού έλαβε χώρα στη μαρίνα του Λαυρίου, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011.
Η οικολογική δράση «μαζί για το λιμάνι μας» που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, τον Δήμο Λαυρεωτικής, το καταδυτικό κέντρο Planet Blue και την μη κυβερνητική οργάνωση «Υδροναύτες» ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αποκατάσταση του βυθού περιμετρικά των προβλητών της μαρίνας Λαυρίου και η αφαίρεση τόσο των συσσωρευμένων σκουπιδιών όσο και η ανέλκυση αντικειμένων μεγάλου όγκου, τα οποία είχαν ριφθεί στην θάλασσα αλλοιώνοντας την εικόνα που θα έπρεπε να έχει.
Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μέσα στην θάλασσα εντοπίσαμε μεγάλο αριθμό από φοίνικες και το σύνολο σχεδόν από τα παγκάκια τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της προβλήτας του Λαυρίου. Πέραν λοιπόν του έργου της συγκέντρωσης των σκουπιδιών που συνηθίζουμε δυστυχώς να βλέπουμε σε περιοχές με τα χαρακτηριστικά της Μαρίνας του Λαυρίου, χρειάστηκε να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανελκύσουμε τα τεραστίου όγκου και βάρους αυτά αντικείμενα, κάτι που με την βοήθεια των εθελοντών επιφανείας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και χωρίς κανένα ζήτημα ασφαλείας.
Η συμμετοχή των εθελοντών που δραστηριοποιήθηκαν είτε υποβρυχίως, είτε στην επιφάνεια παρέχοντας ανεκτίμητη βοήθεια στους αυτοδύτες ήταν πραγματικά τεράστια και ξεπέρασε κατά πολύ και τις προσδοκίες μας. Κατά γενική ομολογία ήταν κάτι το πρωτόγνωρο.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις προσπάθειες των αρχικών διοργανωτών, αλλά στην έμπρακτη ανταπόκριση πολύ μεγάλου αριθμού φορέων και μεμονωμένων εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκδήλωσης και έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν, φτάνοντας στο εκπληκτικό αποτέλεσμα που είδαμε χθες.
Ο Ο.Λ.Λ. εξασφάλισε την απόλυτη ασφάλεια των εθελοντών διακόπτοντας κάθε δραστηριότητα σκαφών στην μαρίνα, φρόντισε να μας διαθέσει όλα τα απαραίτητα για την διευκόλυνση του έργου μας και λειτούργησε καθοριστικά για την υποστήριξη της εκδήλωσης ανταποκρινόμενος σε κάθε μας αίτημα.
ο Δήμος Λαυρεωτικής διέθεσε όλα τα απαραίτητα για την συγκέντρωση και διαχείριση των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν, επιτρέποντας στους αυτοδύτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους αποκλειστικά και μόνο στο υποβρύχιο κομμάτι.
Το καταδυτικό κέντρο Planet Blue χορήγησε τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό για τους εθελοντές, αλλά και το σκάφος που υποστήριξε την εκδήλωση διασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τις δεκάδες των αυτοδυτών που εργάστηκαν υποβρυχίως.
Τέλος, η οργάνωση μας ανέλαβε την καταγραφή και το συντονισμό των εθελοντών και των υποβρύχιων ομάδων εργασίας ενώ παράλληλα εξήγησε στους εθελοντές επιφανείας τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να δουλέψουμε από κοινού.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχαν διασκορπισμένοι εθελοντές οι οποίοι έσπευδαν να αναλάβουν κάθε βαρύ φορτίο από τους αυτοδύτες που τους ειδοποιούσαν. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στους πολυάριθμους εθελοντές από τον κυνηγετικό σύλλογο Λαυρίου, οι οποίοι πραγματικά υπήρξαν οι καλύτεροι άμεσοι συνεργάτες των αυτοδυτών καθ’ όλη την διάρκεια των υποβρυχίων δραστηριοτήτων.
Κάποιοι μόνο από τους φορείς που προστέθηκαν σε αυτή την οικολογική «συμμαχία» και που την στήριξαν ήταν οι εξής:

1)Μεσόγειος sos

2) ΝΑΟΛ (Ναυτικός αθλητικός όμιλος Λαυρεωτικής)

3) Κυνηγητικός Σύλλογος Λαυρίου

4)Σύνδεσμος Λιμενεργατών

5)Σωματείο Λεμβούχων-Καβοδετών

6)Navicare Yachts

8)Vernicos

9)Αμοιρίδης

10)Dream Yachting

11)Μακρής-HDM Sailing

12)Best marine

13) Αντιρρυπαντική ΑΝΕ

14) Πανθεσσαλλικός Σύλλογος

15)Σύλλογος Πελοπονησίων

16) Σύλλογος Ποντίων «Μιθριδάτης»

17) Σύλλογος Φιλίας και Αλληλεγγύης

18) Εθελοντές Δασοπροστασίας

19) Σύλλογος Πάνορμος Σουνίου

20 Σύλλογος Αγριλεζας

21)Ομοσπονδία Εξωραϊστικών / Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκε στην ηλιόλουστη μαρίνα του Λαυρίου και δεν ήταν λίγοι αυτοί που όχι μόνο μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, αλλά ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για την κατάδυση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές θάλασσες.
H οργάνωση «Μεσόγειος SOS» παρείχε επιστημονική υποστήριξη καταγράφοντας τις κατηγορίες των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν, διέθεσε ενημερωτικό υλικό σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση ενώ παράλληλα φρόντιζαν να εξηγούν στα μικρά παιδιά την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και το νόημα που έχουν οι οικολογικές εθελοντικές δράσεις.
Μετά το πέρας του καθαρισμού, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου σε συνεργασία με τον ΝΑΟΛ οργάνωσε μια πολύ όμορφη γιορτή στις εγκαταστάσεις του ναυτικού ομίλου και τα ιδιαίτερα πλούσια εδέσματα φρόντισαν ώστε να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι συμμετέχοντες και παράλληλα να τεθούν οι νέες ιδέες για νεότερες αντίστοιχες δράσεις.
Η χθεσινή μέρα παράλληλα είχε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για τους Έλληνες αυτοδύτες, καθώς γιορτάζαμε την επέτειο της εφαρμογής του νόμου που απελευθέρωσε το καθεστώς της αυτόνομης κατάδυσης το Φεβρουάριο του 2006. Όλοι μας πιστεύουμε πως η επέτειος αυτή γιορτάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε σε τόσο πολύ κόσμο πως οι Έλληνες αυτοδύτες, αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για το υγρό στοιχείο συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σε κάθε εκδήλωση που έχει οικολογικό χαρακτήρα.
Από πλευράς μας, θα θέλαμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης, τους συνδιοργανωτές μας για την υποδειγματική συνεργασία και όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μετέτρεψαν την δράση αυτή σε πραγματική γιορτή εθελοντισμού.
Επίσης, ευχαριστούμε όλους όσους φρόντισαν να κάνουν γνωστή σε τόσο πολύ κόσμο την εκδήλωση αυτή, τις δεκάδες ενημερωτικών ιστοσελίδων, τις οικολογικές οργανώσεις και τους φορείς που αναδημοσίευσαν την πρόσκληση μας, τα ΜΜΕ που την προώθησαν και όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση μας και τις δράσεις της, επικοινωνώντας με κάθε τρόπο και δίνοντας μας ιδέες και προτάσεις συνεργασίας.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η τεράστια επιτυχία της δράσης «μαζί για το λιμάνι μας» μας προκαλεί και μας δεσμεύει ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατό ως «Υδροναύτες» ώστε να πραγματοποιήσουμε νέες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να την ξεπεράσουν σε μέγεθος και επιτυχία, καθώς το Λαύριο και όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση του φρόντισαν να θέσουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά.
Πάνω σε αυτό το σκεπτικό λοιπόν, δεν επαναπαυόμαστε και ήδη ξεκινούμε τον σχεδιασμό της επόμενης μας διοργάνωσης.

ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ
Μη κυβερνητική Οργάνωση







 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!