στην HELBROC μία από τις δυνάμεις αντιμετώπισης κρίσεων που έχει δημιουργήσει η ΕΕ, στάθηκε η αφορμή για πρόκληση ανησυχίας και εντός του κοινοβουλίου.
Το θέμα, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο από την άσκηση, ετέθη χθες κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παφίλη και Θ. Δρίτσα.
Στη συνεδρίαση, που γινόταν για μία κύρωση σύμβασης, την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας εκπροσωπούσε ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, ο οποίος αιφνιδιάσθηκε και επιφυλάχθηκε να διερευνήσει το θέμα, δίνοντας συγχρόνως την διαβεβαίωση πως αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν. Πρόσθεσε, βέβαια, ο κ. Μπεγλίτης ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις, στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγραμματισμού, για τις οποίες δεν απαιτείται η διαρκής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρατήρησε πως είναι άλλο αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.
Το θέμα που ετέθη σχετίζεται με το αν εκπαιδεύονται στρατιωτικές μονάδες με σκοπό την εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας και με αφορμή οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις. Διευκρινίζεται ότι οι εικόνες από το βίντεο εμφανίζουν στρατιωτικούς σε επιχείρηση καταστολής πολιτών.
Επί του προκειμένου, ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ουδέποτε συναίνεσε ή πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ με σκοπό επιχειρήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.
«Κατανοώ», είπε, «τον προβληματισμό όσον αφορά στη διαδικασία και το περιεχόμενο, αλλά δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας».
Η αλήθεια είναι πως την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς η άσκηση «Καλλίμαχος» (Συγκρότημα Αερομεταφερόμενου Λόχου κατά τις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης) από Μονάδες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Η άσκηση αποσκοπούσε στην προετοιμασία για περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας στην HELBROC, καθώς η ΕΕ έχει αναπτύξει σχέδιο έγκαιρης αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων από το 2003, όταν αποφάσισε την δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, τα γνωστά «Battle groups», που είναι το αντίστοιχο των Response Forces του NATO (NRF).
Η λειτουργία αυτών των σχηματισμών μάχης, στις 2 Οκτωβρίου 2006 εγκρίθηκε από την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ το ονομαζόμενο «BG concept», το βασικό δηλαδή κείμενο για την δημιουργία τους.
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η ΕΕ θα μπορεί στο μέλλον να εκτελεί μια επιχείρηση ταχείας αντίδρασης σε διάστημα πέντε ημερών από την έγκριση της εμπλοκής της σε μια κρίση.
Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό των battle groups θα πρέπει εντός δέκα ημερών από την ημέρα που θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναπτυχθούν στην περιοχή όπου παρουσιάστηκε η κρίση και να φέρουν σε πέρας την αποστολή – κάτι που προϋποθέτει ανάλογη ετοιμότητα και, επομένως, προηγούμενες ασκήσεις.
Αυτές οι (ευρωπαϊκές) ομάδες κρούσης, με σύνθεση περίπου 1.500 ατόμων, πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων για διάρκεια 30 ημερών, χρόνος που μπορεί να προεκταθεί στις 120 ημέρες, με τον όρο του κατάλληλου εφοδιασμού τους.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των σχηματισμών μάχης σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες και είναι σχεδιασμένες για μεγάλη γκάμα πιθανών αποστολών: Πρόληψη Κρίσης, Διαχωρισμός Αντιμαχομένων, Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρατιωτικών Συμβουλών σε τρίτες χώρες, Επιχειρήσεις Εκκένωσης και Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις.
Αυτοί οι σχηματισμοί μάχης παρουσιάζουν ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον, καθώς στο πλαίσιο του HELBROC4(HELLAS – BULGARIA –ROMANIA – CYPRUS), λόγω του Στρατηγείου στη Λάρισα, όπου κράτος-πλαίσιο είναι η χώρα μας.
Το HELBROC τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας το 2ο εξάμηνο του 2011, ενώ αναμένεται σχετική επιβεβαίωση από την χώρα μας και για το 1ο εξάμηνο του 2014. Σε περίπτωση ανάπτυξής του, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και το Στρατηγείο της Λάρισας (OHQ), καθώς η χώρα μας το έχει δηλώσει ως «προτιμώμενο» στρατηγείο.
Επίσης, σε περίπτωση ενεργοποίησης, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει το επιτελείο και μέρος των Μονάδων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι η συνέχεια του 71 Συντάγματος Πεζικού (ΣΠΖ), που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στη Δράμα και διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1954.
Τον Δεκέμβριο του 1967 συγκροτήθηκε εκ νέου και μετά από διάφορες μετακινήσεις και μετονομασίες, τον Αύγουστο του 1989, μεταστάθμευσε στη Ν. Σάντα υπό την 1η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ). Τον Αύγουστο του 1993, αποφασίστηκε η αναδιοργάνωσή του σε 71 Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΑΞΠΖ) με πλήρη ενεργοποίησή της από την 1 Ιανουαρίου 1995.
Από την 1η Ιανουαρίου 1998 υπήχθη οργανικά στο Β’ Σώμα Στρατού (ΣΣ). Την 1 Δεκεμβρίου 2000, αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση της Ταξιαρχίας, και στις 27 Οκτωβρίου 2001, σε ειδική τελετή, μετονομάστηκε σε Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Από τις 26 Σεπτεμβρίου 2005, έχει τεθεί υπό Διοικητική Διοίκηση στην 1η Μεραρχία Πεζικού, και Επιχειρησιακό Έλεγχο στο Β’ Σώμα Στρατού.
Αποστολή της Ταξιαρχίας είναι να εκπαιδεύει το προσωπικό και να συντηρεί το υλικό των Μονάδων της στην ειρήνη, καθώς και να διοικεί, να ελέγχει και να συντονίζει τις επιχειρήσεις της Ταξιαρχίας και των Μονάδων που της διατίθενται στον πόλεμο.
Στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της ΕΕ προβλέπεται να συγκροτηθεί στην ευρύτερη περιοχή Νέας Σάντας, να κινηθεί προς τους χώρους επιβίβασης /φόρτωσης, να αναπτυχθεί στην περιοχή επιχειρήσεων και να εκτελέσει το σύνολο των αποστολών του Σχηματισμού Μάχης που αφορούν, όπως ήδη αναφέραμε, επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτροπή σύγκρουσης, διαχωρισμό αντιμαχομένων πλευρών. Με την ολοκλήρωση της αποστολής, ο Σχηματισμός Μάχης αναδιπλώνεται και επανέρχεται στις αρχικές του θέσεις.
http://www.elzoni.gr/html/ent/572/ent.6572.asp