tromaktiko: Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βουδαπέστη

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Συμμετοχή ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βουδαπέστη



Στη Βουδαπέστη προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η Ουγγρική Προεδρία βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.... Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Λαίδη Κάθριν Άστον ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και ιδίως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης εκκένωσης, αναφέρθηκε στην παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κρήτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των πολιτών τους.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δύο βασικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ATALANTA στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής και η ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρά την αναμφίβολη επιχειρησιακή επιτυχία της ATALANTA, στην οποία η Ελλάδα μετέχει ενεργά με φρεγάτα της, ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι λόγω των συνεχιζομένων συμβάντων πειρατείας, θύματα της οποία πέφτουν και πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, είναι τώρα η στιγμή να οργανωθεί μία νέα επιχειρησιακού χαρακτήρα διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να επεξεργαστεί μία πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την Αφρική, κάτι που όπως είπε αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών αλλά και άλλων ενδιαφερόντων που έχουν πολλές χώρες της ΕΕ στην περιοχή.


Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας) ο οποίος εκφράζει τις απόψεις των ίδιων των ενδιαφερομένων που πέφτουν θύματα της πειρατείας και τελούν υπό τον εκβιασμό της. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βενιζέλος είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον ΓΓ του ΙΜΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο.


Στη συζήτηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΕ και για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές ταξιαρχίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ταξιαρχίας HELBROC, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο και της οποίας το Στρατηγείο αναμένεται σε λίγους μήνες να εγκατασταθεί και να παραμείνει μέχρι το 2015 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας.


Ως προς το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ - η συζήτηση διεξήχθη και πάλι παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν - ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανισμών εξελίσσονται ούτως ή άλλως πολύ στενά και στην πραγματικότητα υπάρχει μία επιχειρησιακή δυνατότητα κάθε χώρας, υπό διαφορετική σημαία ανάλογα με τις ανάγκες. Ο Υπουργός τόνισε όμως ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και διαφορετικό πράγμα μέσω αυτής της συζήτησης να γίνεται προσπάθεια να διαταραχθεί η ήδη διαμορφωμένη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία ακολουθεί τον δρόμο της σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Άλλωστε η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με στόχο βεβαίως να εγκαθιδρυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειρήνης, σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.



Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του κ.Αλέν Ζιπέ, πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διμερής αμυντική στρατηγική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και οι εξελίξεις στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Οι κ. κ. Βενιζέλος και Ζιπέ συζήτησαν επίσης για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και την οικονομική κρίση. Για το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Ζιπέ όσα είχε πει κατά την τελευταία συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Kριστόφ Φαρνώ και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS κ. Πατρίκ Μπουασιέ.

kranosgr.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!