tromaktiko: Πάφος: Νέο Τοπικό Σχέδιο για την Πόλη Χρυσοχούς από το Τμήμα Πολεοδομίας

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πάφος: Νέο Τοπικό Σχέδιο για την Πόλη Χρυσοχούς από το Τμήμα Πολεοδομίας



Τη θέση ότι οι σχέσεις του Τοπικού Σχεδίου Κόλπου Χρυσοχούς με την ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να είναι άμεσες, υποστηρίζει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία που ακολουθείται για το νέο σχέδιο.
Βάσει του εγγράφου που απέστειλε προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως η δημοτική Αρχή, ο βασικός στόχος της μελέτης θα πρέπει να στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Πόλης αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, καθώς και το κέντρο εξυπηρέτησης του κόλπου Χρυσοχούς σε όλους τους τομείς.

Το έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Φ», αποτελείται από 16 ενότητες σχετικές με το όραμα και τις προοπτικές της Πόλης Χρυσοχούς, τα οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα, τα δημογραφικά στοιχεία, τις περιοχές κατοικίες και στέγασης, τον τουρισμό και άλλα. Η θέση της οικείας Αρχής όπως υποβλήθηκε στην Πολεοδομία, αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει επανεξέταση και επέκταση των οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών αξόνων.

«Ιδιαίτερα επιβάλλεται τροποποίηση αρνητικών προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής», επισημαίνεται, «και η διεξαγωγή μελέτης με την οποία θα καταδεικνύονται τα δυνατά σημεία της περιοχής και οι ανάγκες σε εμπλουτιστικά έργα υποδομής και προδιαγραφές πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού».

Μιλώντας στον «Φ» για την όλη διαδικασία και τι αναμένει η τοπική κοινωνία από το Τοπικό Σχέδιο Κόλπου Χρυσοχούς, ο δήμαρχος Πόλης, Άγγελος Οδυσσέως, ανέφερε ότι η Πόλη διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και για αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. «Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, το άφθονο πράσινο, η πλούσια αρχαιολογική της κληρονομιά και το εξαίρετο κλίμα που διαθέτει, θα αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στη συμπλήρωση των έργων ακτοπροστασίας που προωθούμε και τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα από το Τοπικό Σχέδιο», τόνισε.

«Νέες, καινοτόμες μορφές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, είναι η ανάπτυξη των υπηρεσιών και η δημιουργία εμπορικών κέντρων, η προώθηση του ναυτικού και αθλητικού τουρισμού, η υποδομή που θα ενισχύει τον χειμερινό τουρισμό και οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες τρίτης ηλικίας».

Αναφορικά με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, στο έγγραφο που ετοιμάστηκε για την Πολεοδομία, επισημαίνεται ότι στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς υπάρχει γόνιμη και παραγωγική γη για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Ο Άγγελος Οδυσσέως επισημαίνει ωστόσο ότι για να αξιοποιηθούν τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και ιδιαίτερα τουριστικής ώστε να παραμένει ο πληθυσμός ο οποίος θα έχει τα κίνητρα να αναπτύξει τη γη βελτιώνοντας παράλληλα και τα εισοδήματά του.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!