Η τρόικα, μεταξύ άλλων, ζητά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον περιορισμό των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό τουλάχιστον κατά 10% έως 15%. Ωστόσο, ανώτατοι παράγοντες, τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Εργασίας, διαψεύδουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο που φέρει την τρόικα να ζητά νέο ψαλίδι.
Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα επιμένει στη μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.
Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να επιφέρει τεράστιες ανατροπές, οι οποίες θα ισχύσουν για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού θα προκαλέσει μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων.
Η κυβέρνηση εξετάζει τη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με μισθό 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μισθό 830 ευρώ, Τεχνολογικής με μισθό 938 ευρώ, και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με μισθό 1.100 ευρώ.
Η τρόικα «επιβάλλει» ακόμη στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιοριστούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.
Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Ειδικότερα, έχει εισηγηθεί προς την κυβέρνηση την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 25%.
Ζητά ακόμη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν είτε μετά το καλοκαίρι.
Για τις κοινωνικές παροχές ζητά τη μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
topontiki.gr