tromaktiko: Ψάχνουν λεφτά της Αλ Κάιντα

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ψάχνουν λεφτά της Αλ Κάιντα



Την παρατράπεζα Hawala, στην οποία οι οικονομικοί μετανάστες καταθέτουν τα λύτρα του σύγ­χρονου δουλεμπορίου αλλά και τους διαθέσιμους πόρους για τη χρηματοδό­τηση της διεθνούς τρομοκρατίας...
ανα­ζητούν τους τελευταίους μήνες ειδικές υπηρεσίες της αστυνομίας, σε συνερ­γασία πιθανώς και με την ΕΥΠ. Η υπόθεση της σύλληψης του Ταλέμπ Γκάλεμπ στην Πεντέλη, μετά το δημοσί­ευμα της «Corriere della Sera», κατά το οποίο ο λιβανέζικης καταγωγής και πα­λαιστινιακής υπηκοότητας Άραβας φέ­ρεται ως μέλος της Φάταχ Αλ Ισλάμ, την οποία η παγκόσμια αντιτρομοκρατία θεωρεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει, κατά πληροφορίες, εντείνει τη σχετι­κή έρευνα, καθώς κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει πλέον αυτό που υποστηρί­ζει η ιταλική εφημερίδα.
Θύλακας ισλαμιστών
Τον Οκτώβριο του 2009, επικαλού­μενη λιβανέζικες πηγές, διατεινόταν πως στην Ελλάδα είχε εγκατασταθεί ο τότε ηγέτης της Φάταχ Αλ Ισλάμ «Μοχάμεντ Μούσα, γνωστός και ως Αμπού Μούσλιμ, με πυρήνα μαχητών». Πρό­σθετε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί θύλακας ισλαμιστών για να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώ­πη. «Ανάμεσα στους στόχους της είναι οι αερομεταφορές, κυβερνητικά κτίρια και μέρη με ισχυρούς συμβολισμούς» έγραφε ο συντάκτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αστυνομία, σε μια ανεπίσημη ενημέρωση, που έγι­νε με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες με τις οποίες οι αρχές έκαναν λόγο για οι­κογενειακές ρίζες της Φέι Μάγιερ με τη... RAF, έλεγε το βράδυ της Κυριακής ότι, εκτός του Ταλέμπ, κρατά και τον Μούσα και πως οι δύο άνδρες κρατού­νται για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς δεν προέκυψε προπαρασκευή εγκληματικής πράξης, ενώ δεν εκκρε­μεί εις βάρος τους κανένα καταδιωκτικό έγγραφο από καμία διωκτική αρχή της υφηλίου.

Παρεμπιπτόντως τα... τσακάλια φρό­ντισαν να μας πουν ότι έχουν υπό κα­θημερινή παρακολούθηση περίπου 40 ισλαμιστές, ύποπτους για διασύνδεση με την Αλ Κάιντα, χωρίς, πέρα από τις οιωνοσκοπίες, να υπάρχει κάτι πιο χει­ροπιαστό, αλλά και ότι βρίσκονται υπό χαλαρή επιτήρηση περίπου άλλοι 500. Σαν να μας λένε, δηλαδή, ότι η Αθήνα είναι ήδη... βάση της Αλ Κάιντα.

1 Η μία πτυχή της έρευνας, που είχε αρχίσει πολύ πριν από τις δύο συλλήψεις, κινείται για την ανακάλυ­ψη πιθανής ροής άδηλων πόρων, που θα μπορούσαν να επενδυθούν στη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών επι­θέσεων.
2 Η άλλη πτυχή της έρευνας για την παρατράπεζα ανατροφοδοτήθηκε πριν από έναν μήνα, όταν βυθίστηκε 30 μίλια δυτικά της Κέρκυρας ένα ξύλινο σαπιοκάραβο που μετέφερε οικονομι­κούς μετανάστες προς την Ιταλία.

Όλοι οι διασωθέντες μιλούσαν ελ­ληνικά και πλήρωσαν από 4.000 ευρώ στους δουλέμπορους, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, το κύκλωμα αυτό διαχει­ρίστηκε σε ελάχιστο χρόνο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μετρητά δεν βρέθηκαν...
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πλη­ρωμές έγιναν μέσα από τη Hawala. Ένα σύστημα ανεπίσημης μεταφοράς εμβα­σμάτων, χωρίς τα χρήματα να περνάνε από τα σύνορα, του οποίου η λειτουρ­γία βασίζεται στην εμπιστοσύνη μετα­ξύ των μεσολαβητών. Είναι ένα σύστη­μα άτυπης μεταφοράς κεφαλαίων (IFT), που σε πολλές περιοχές χρησιμοποιεί­ται κυρίως από μετανάστες που από μια αναπτυγμένη χώρα μεταφέρουν φτηνά εμβάσματα χωρίς τη μεσολάβηση επί­σημου οικονομικού φορέα.

Ύστερα από διεθνείς έρευνες, αμέ­σως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποδείχθηκε ότι αποτελεί έναν εύκο­λο τρόπο κάλυψης εγκληματικών πρά­ξεων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση εγκληματικών οργα­νώσεων. Hawala στα αραβικά σημαίνει «σύρμα» και «μεταφορά».

Γρήγορη παράδοση
Σύμφωνα με τον Mohammed El-Qorchi, οικονομολόγο στο τμήμα Νο­μισματικής και Συναλλαγματικής Πο­λιτικής του ΔΝΤ, που δημιούργησε το εικονιζόμενο διάγραμμα, η Hawala γί­νεται ως εξής:

«Μια πρώτη πράξη μπορεί να είναι ένα έμβασμα από έναν πελάτη (CA) από τη χώρα Α ή μια πληρωμή από προ­ηγούμενη υποχρέωση σε έναν άλλο πελάτη (ΚΑ) στη χώρα Β.Ο hawaladar από τη χώρα Α (HA) λαμβάνει τα κεφά­λαια σε ένα νόμισμα από τον CA και, σε αντάλλαγμα, δίνει στον CA έναν κωδικό για έλεγχο ταυτότητας. Εκπαιδεύει στη χώρα του έναν δεύτερο ανταποκριτή (ΗΒ), για να παραδώσει ένα ισοδύναμο ποσό σε τοπικό νόμισμα σε έναν δικαι­ούχο (CB), ο οποίος πρέπει να αποκα­λύψει τον κωδικό για να λαμβάνει τα χρήματα».

Πιο απλά: Π.χ., ένας Πακιστανός ερ­γάτης στην Ελλάδα, για να στείλει χρή­ματα στο Πακιστάν, βρίσκει τον μεσο­λαβητή, που θα κανονίσει τη μεταφο­ρά. Ο εργάτης θα πληρώσει σε ευρώ ή σε δολάρια. Ο μεσολαβητής στην Ελ­λάδα θα επικοινωνήσει με τον συνά-δελφό του στο Πακιστάν, ο οποίος θα κάνει την πληρωμή στην οικογένεια του εργάτη σε τοπικό νόμισμα. Στην πράξη, δηλαδή, τα χρήματα δεν πέρα­σαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστη­κε σε επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρη­σιμοποιείται η Hawala είναι το χαμηλό κόστος και η γρήγορη παράδοση. Στο Πακιστάν εισέρχονται κάθε χρόνο πε­ρισσότερα από 5 δισ. δολάρια μέσω της Hawala, αποτελώντας τη μεγαλύ­τερη πηγή ισχυρού συναλλάγματος για τη χώρα, ενώ στην Ινδία το μέγε­θος του δικτύου αποτελεί περίπου το 40% του ΑΕΠ!
topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!