αναζητούν τους τελευταίους μήνες ειδικές υπηρεσίες της αστυνομίας, σε συνεργασία πιθανώς και με την ΕΥΠ. Η υπόθεση της σύλληψης του Ταλέμπ Γκάλεμπ στην Πεντέλη, μετά το δημοσίευμα της «Corriere della Sera», κατά το οποίο ο λιβανέζικης καταγωγής και παλαιστινιακής υπηκοότητας Άραβας φέρεται ως μέλος της Φάταχ Αλ Ισλάμ, την οποία η παγκόσμια αντιτρομοκρατία θεωρεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει, κατά πληροφορίες, εντείνει τη σχετική έρευνα, καθώς κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει πλέον αυτό που υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα.
Θύλακας ισλαμιστών
Τον Οκτώβριο του 2009, επικαλούμενη λιβανέζικες πηγές, διατεινόταν πως στην Ελλάδα είχε εγκατασταθεί ο τότε ηγέτης της Φάταχ Αλ Ισλάμ «Μοχάμεντ Μούσα, γνωστός και ως Αμπού Μούσλιμ, με πυρήνα μαχητών». Πρόσθετε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί θύλακας ισλαμιστών για να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. «Ανάμεσα στους στόχους της είναι οι αερομεταφορές, κυβερνητικά κτίρια και μέρη με ισχυρούς συμβολισμούς» έγραφε ο συντάκτης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αστυνομία, σε μια ανεπίσημη ενημέρωση, που έγινε με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες με τις οποίες οι αρχές έκαναν λόγο για οικογενειακές ρίζες της Φέι Μάγιερ με τη... RAF, έλεγε το βράδυ της Κυριακής ότι, εκτός του Ταλέμπ, κρατά και τον Μούσα και πως οι δύο άνδρες κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς δεν προέκυψε προπαρασκευή εγκληματικής πράξης, ενώ δεν εκκρεμεί εις βάρος τους κανένα καταδιωκτικό έγγραφο από καμία διωκτική αρχή της υφηλίου.
Παρεμπιπτόντως τα... τσακάλια φρόντισαν να μας πουν ότι έχουν υπό καθημερινή παρακολούθηση περίπου 40 ισλαμιστές, ύποπτους για διασύνδεση με την Αλ Κάιντα, χωρίς, πέρα από τις οιωνοσκοπίες, να υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό, αλλά και ότι βρίσκονται υπό χαλαρή επιτήρηση περίπου άλλοι 500. Σαν να μας λένε, δηλαδή, ότι η Αθήνα είναι ήδη... βάση της Αλ Κάιντα.
1 Η μία πτυχή της έρευνας, που είχε αρχίσει πολύ πριν από τις δύο συλλήψεις, κινείται για την ανακάλυψη πιθανής ροής άδηλων πόρων, που θα μπορούσαν να επενδυθούν στη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών επιθέσεων.
2 Η άλλη πτυχή της έρευνας για την παρατράπεζα ανατροφοδοτήθηκε πριν από έναν μήνα, όταν βυθίστηκε 30 μίλια δυτικά της Κέρκυρας ένα ξύλινο σαπιοκάραβο που μετέφερε οικονομικούς μετανάστες προς την Ιταλία.
Όλοι οι διασωθέντες μιλούσαν ελληνικά και πλήρωσαν από 4.000 ευρώ στους δουλέμπορους, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, το κύκλωμα αυτό διαχειρίστηκε σε ελάχιστο χρόνο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μετρητά δεν βρέθηκαν...
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πληρωμές έγιναν μέσα από τη Hawala. Ένα σύστημα ανεπίσημης μεταφοράς εμβασμάτων, χωρίς τα χρήματα να περνάνε από τα σύνορα, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μεσολαβητών. Είναι ένα σύστημα άτυπης μεταφοράς κεφαλαίων (IFT), που σε πολλές περιοχές χρησιμοποιείται κυρίως από μετανάστες που από μια αναπτυγμένη χώρα μεταφέρουν φτηνά εμβάσματα χωρίς τη μεσολάβηση επίσημου οικονομικού φορέα.
Ύστερα από διεθνείς έρευνες, αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποδείχθηκε ότι αποτελεί έναν εύκολο τρόπο κάλυψης εγκληματικών πράξεων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων. Hawala στα αραβικά σημαίνει «σύρμα» και «μεταφορά».
Γρήγορη παράδοση
Σύμφωνα με τον Mohammed El-Qorchi, οικονομολόγο στο τμήμα Νομισματικής και Συναλλαγματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, που δημιούργησε το εικονιζόμενο διάγραμμα, η Hawala γίνεται ως εξής:
«Μια πρώτη πράξη μπορεί να είναι ένα έμβασμα από έναν πελάτη (CA) από τη χώρα Α ή μια πληρωμή από προηγούμενη υποχρέωση σε έναν άλλο πελάτη (ΚΑ) στη χώρα Β.Ο hawaladar από τη χώρα Α (HA) λαμβάνει τα κεφάλαια σε ένα νόμισμα από τον CA και, σε αντάλλαγμα, δίνει στον CA έναν κωδικό για έλεγχο ταυτότητας. Εκπαιδεύει στη χώρα του έναν δεύτερο ανταποκριτή (ΗΒ), για να παραδώσει ένα ισοδύναμο ποσό σε τοπικό νόμισμα σε έναν δικαιούχο (CB), ο οποίος πρέπει να αποκαλύψει τον κωδικό για να λαμβάνει τα χρήματα».
Πιο απλά: Π.χ., ένας Πακιστανός εργάτης στην Ελλάδα, για να στείλει χρήματα στο Πακιστάν, βρίσκει τον μεσολαβητή, που θα κανονίσει τη μεταφορά. Ο εργάτης θα πληρώσει σε ευρώ ή σε δολάρια. Ο μεσολαβητής στην Ελλάδα θα επικοινωνήσει με τον συνά-δελφό του στο Πακιστάν, ο οποίος θα κάνει την πληρωμή στην οικογένεια του εργάτη σε τοπικό νόμισμα. Στην πράξη, δηλαδή, τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστηκε σε επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται η Hawala είναι το χαμηλό κόστος και η γρήγορη παράδοση. Στο Πακιστάν εισέρχονται κάθε χρόνο περισσότερα από 5 δισ. δολάρια μέσω της Hawala, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πηγή ισχυρού συναλλάγματος για τη χώρα, ενώ στην Ινδία το μέγεθος του δικτύου αποτελεί περίπου το 40% του ΑΕΠ!
topontiki.gr