tromaktiko: Κάπνισμα στα καταστήματα

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κάπνισμα στα καταστήματα



Μου άρεσε ιδιαίτερα η απάντηση του φίλου, διότι χωρίς να το καταλάβει μάλλον αποδεικνύει τα όσα έλεγα...
1) Λέει ότι οι μη-καπνιστές έχουν βρει δικά τους στέκια, και κυρίως, σιγά να μην τα αλλάξουν. Υπερβολή μεν αυτό που λέει, αλλά ας πούμε ότι ισχύει. Άρα, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως έλεγα, οι μη καπνιστές δεν έρχονται στο 99% των καταστημάτων. Άρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε με απαγόρευση καπνίσματος.


2) Ότι η πτώση δεν είναι λόγω της απαγόρευσης. Αυτό έχει πολύ πλάκα. Καταρχήν όπως ο ίδιος ισχυρίζεται οι μη καπνιστές δεν πηγαίνουν σε πρων καπνιστικά μαγαζιά. Μόνος σου αλλάζεις γνώμη.

Δεύτερον, αν ήταν οι τιμές, οι υπηρεσίες κλπ που φταίνε (εγώ έχω συνοικιακό με 2,5 ευρώ καφέ, όχι 5, αλλά ας πούμε και για αυτά), θα είχε πέσει σταδιακά η κίνηση από πριν. Όχι μαχαίρι τη μέρα που απαγορεύτηκε. Όχι να έρχονται παρέες που να λένε "α χωρίς τσιγάρο φεύγουμε". Εσείς που ούτε ξέρετε τι θα πει μαγαζί θα μας πείτε τους λόγους της πτώσης ή εμείς που το ζούμε?

Μάλλον δεν θέλετε να αποδεχτείτε πως το θέμα αυτό καταστρέφει χιλιάδες επαγγελματίες γιατί θέλετε να νιώθετε εσείς τα θύματα, όπότε και επιμένετε πως όχι, δεν επηρεάζει, να νιώθετε οι καλοί και ριγμένοι.

3) Τέλος το φοβερό, να πάτε Ολλανδία. Εδώ με βγάζεις ασπροπρόσωπο. Μίλησα ήδη για την κακία και τον φθόνο κάποιων, όπως και για τον άτυπο εμφύλιο όπου όλοι μισούν τους άλλους πλέον στην Ελλάδα και θέλουν να καταστραφούν.

Αν πάμε πανέξυπνε φίλε μου Ολλανδία και κλείσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες καφε-μπαρ-ταβερνών, μετά εργασία μόνο στο δημόσιο και στις πολυεθνικές. Και μετά κάποιοι θα κλαίνε για την κατάσταση.

Τέλος πάντων, όπως είπες την βρίσκουμε την άκρη με τις πατέντες μας, και εμείς δουλεύουμε και το 90% του πραγματικού κόσμου, και όχι αυτές οι σκιές στα blog, μας λέει ευχαριστώ.
Αρχικό μήνυμα:
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/blog-post_1652.html
Ακόλουθη απάντηση:
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/blog-post_1658.html
 Αναγνώστης

------------------------------------------------------------------------------------------



Διαβάζω τις απόψεις σχετικά με το κάπνισμα στα καταστήματα. Καταρχάς έχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες. Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι το 60% του ενήλικου πληθυσμού στη Ελλάδα είναι μη καπνιστές και το 40% καπνιστές. Ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνω την αγωνία των καταστηματαρχών για το να μην χάσουν πελάτες καπνιστές. Γιατί τόσα χρόνια δεν είχαν την αγωνία μήπως μετατρέποντας τα μαγαζιά τους σε καπνιστήρια χάνουν πελάτες που δεν καπνίζο! υν; Και εν τέλει η δημόσια υγεία ενός λαού θα καθορίζεται από το πόσα κέρδη θέλουν να έχουν κάποιοι επιχειρηματίες; Όλα εξαγοράζονται τελικά; Και η ίδια μας η ζωή; Θα πορεύεται ένα κράτος ολόκληρο ανάλογα με το πως θα κερδίζουν χρήματα κάποιοι; Όπως λοιπόν δεν προσφέρουν ναρκωτικά στα καταστήματα τους (το οποίο αν συνέβαινε ενδεχομένως θα τους έφερνε επιπλέον πελατεία) γιατί απαγορεύεται, έτσι και τώρα που πλέον απαγορεύεται το κάπνισμα θα πρέπει να συμμορφωθούν και να τηρήσουν το νόμο. Γιατί αν ο καθένας μπορεί εφαρμόζει σε αυτή τη χώρ! α το νόμο κατά βούληση και σύμφωνα! με τ α οικονομικά του συμφέροντα, τότε να δικαιολογήσουμε και όλες τις άλλες παρανομίες που ζούμε καθημερινά;

Αναγνώστης

----------------------------------------------------

Αγαπητοί καταστηματάρχες που τηρείτε (και καλά) το νόμο για το κάπνισμα και βλέπετε μείωση τζίρου (και καλά) γιατί δεν παραπονιέστε στους συναδέλφους σας που είναι παράνομοι και επιτρέπουν το κάπνισμα και πάνε εκεί οι καπνιστές και ντουμανιάζουν? Γιατί τα βάζετε με τους μη καπνιστές που το μόνο που ζητούν είναι να μην αναπνέουν την τσιγαρίλα του διπλανού? Γιατί ποτέ ως τώρα και πριν το νόμο αυτό δεν είχατε φτιάξει κανέναν χώρο για τους μη καπνιστές? Ξέρω δεκάδες μαγαζιά όπου καπνίζουν που δεν παταεί ψυχή. Εκεί τι φταίει? Για πείτε μου.Και ξέρω και ταβέρνες όπου τηρούν το νόμο και γίνεται ο χαμός από κόσμο.(πχ. γνωστή ταβέρνα στα Καλύβια, δεν λέω όνομα να μην θεωρηθεί ότι κάνουμε σκόπιμα διαφήμιση). Αλήθεια, στην πτώση της αγοράς στα ρούχα, στα αυτοκίνητα, στους δίσκους, στα εμπορικά μαγαζιά γενικά, σε όλα δηλαδή, φταίει μήπως η απαγόρευση του καπνίσματος? Στο φινάλε έτσι είναι ο νόμος πλέον.Εκτός αν θέλετε να τον παραβαίνετε οπότε δίνετε άμεσα και το δικαίωμα στον πελάτη μετά να κάνει ό,τι γουστάρει...πχ να μην πληρώσει! Αυτό πώς θα σας φαινόταν? Και για όσους είναι τόσο μάγκες και φωνάζουν ότι δεν θέλουν τους μη καπνιστές στα μαγαζιά τους, ας γράψουν το όνομα της επιχείρησής τους εδώ, για να ξέρουμε να μην περάσουμε ούτε απ'έξω.Εδώ να σας δω! Αν όλοι οι μαγαζάτορες είσαστε νόμιμοι με το θέμα αυτό, μη μου πείτε ότι αυτοί που καπνίζουν δεν θα μπούνε ποτέ πια σε καφετέρια! Αλλά με τα λαμόγια τους συναδέλφους σας που σερβίρουν ποτηράκια αντί τασάκια να τα βάλετε.
αναγνώστης

----------------------------------

Δεν καταλαβαίνω πως Όλος ο υπόλοιπος κόσμος ( όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ξέρει) είναι λάθος για αυτό το θέμα και εμείς ανακαλύπτουμε " φασιστικά μέτρα" για το κάπνισμα... Νομίζω πως οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται για τα μέτρα βρίσκουν την ανυπαρξία εφαρμογής του μέτρου από την Πολιτεία ως δικαιολογία για να εκβιάσουν καταστηματάρχες,εστιάτορες,κτλ. ώστε να ανάβουν τσιγάρα.. Ο μη καπνιστής που διαμαρτύρεται έχει 100% δίκιο - δεν υπάρχει δικαίωμα του καπνιστή (τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους). Αυτά είναι μπούρδες ανθρώπων με μηδέν σεβασμό στον συνάνθρωπό του.

Αναγνώστης

------------------------------------


Μήπως όμως αν το κάπνισμα απαγορευόταν παντού τότε τα κουβέρ σου θα έμεναν στα 50 και απλά θα γλιτώναμε τον καπνό; Γιατί στην εικόνα που παρουσιάζεις ότι τα κουβέρ πήγαν από 70 στα 8 και απο εκεί στα 50 με μόνη διαφορά το κάπνισμα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι κάποιοι συνάδελφοί σου ειχαν γραμμένο τον νόμο εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Οπότε λογικά ο καπνιστής πήγαινε στο μαγαζί που μπορούσε να καπνίσει. Αν όμως ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως σέβονταν τον νόμο τότε η επιλογή θα ήταν μία. Έξοδος ή σπίτι. Και τότε να δεις που τα κουβερ θα πηγαιναν παλι στα 50 γιατ! ί ο κόσμος θέλει να ξεδώσει όπως γράφεις... με κάπνισμα ή χωρίς. Οπότε εσύ θα είχες 80 κουβέρ γιατί θα κέρδιζες και κάποιους μη καπνιστές που πριν δεν θα είχες...

Ένας μη καπνιστής που ζει στο εξωτερικό σε χώρα που τηρείται η απαγόρευση του καπνισματος και τα μαγαζια ειναι ασφυκτικα γεματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!