τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη που θα παραπέμπει σε ένα νέο «Μπούργκενστοκ», τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Όπως σημείωσε, έχουμε διασφαλίσει μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία, προσθέτοντας πως οι όποιες διαδικασίες βρίσκονται εκτός των όρων εντολής που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει «την ξεχωριστή αγωνία των Μαρωνιτών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινότητας».
«Για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, σας διαβεβαιώνω ότι αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις. Εργαζόμαστε για μια λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», υπογράμμισε.
Η λύση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Μια λύση που θα προέλθει από εμάς, τους Κύπριους και θα καθιστά τον λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του», συνέχισε.
Έχουμε διασφαλίσει, συμπλήρωσε, «μια διαδικασία "υπριακής ιδιοκτησίας", χωρίς οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, η οποία μας προστατεύει από κακοτοπιές του πρόσφατου παρελθόντος».
«Αυτή τη συμφωνημένη διαδικασία την υπερασπιστήκαμε και θα την υπερασπιστούμε αν χρειαστεί και στο μέλλον. Δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουμε με μεθοδεύσεις είτε της τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε άλλων, για αλλαγή της διαδικασίας και υποκατάστασή της με τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη που θα παραπέμπει σε ένα νέο «Μπούργκενστοκ». Οι όποιες διαδικασίες που βρίσκονται εκτός των όρων εντολής που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας», επισήμανε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της απαλλαγής από την κατοχή και τον εποικισμό και επανένωσης της Κύπρου και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.
Αναφερόμενος στου Μαρωνίτες της Κύπρου είπε ότι αποτελούν ως θρησκευτική ομάδα αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού και συναποτελούν μαζί με όλους τους Κυπρίους τον κυπριακό λαό.
«Ζήσατε την πολυκύμαντη ιστορία του τόπου μας μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Απολαμβάνουμε μαζί τα αγαθά της ανάπτυξης του τόπου και υποφέρουμε μαζί στις κακουχίες. Ως ένα σύνολο, ως κυπριακός λαός», τόνισε.
Όπως είπε, η μαρωνίτικη κοινότητα, που επέλεξε να ενταχθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, έχει παράλληλα διατηρήσει τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά, τα οποία εμπλουτίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.
«Είναι η δική μου ισχυρή άποψη ότι οι Μαρωνίτες της Κύπρου διαδραματίζουν ένα πολύ θετικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού της Κύπρου. Από δική μας πλευράς ενισχύουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη μαρωνίτικη κοινότητα», συνέχισε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ευημερία και η πρόοδος της κοινότητας των Μαρωνιτών.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου - Αρμενίων και Λατίνων - και ανταποκρίνεται προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξή τους και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», συνέχισε.
Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στη θέσπιση από την κυβέρνηση επιδόματος επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών στα εγκλωβισμένα τους χωριά και τη χορήγηση ολόκληρου του επιδόματος εγκλωβισμένου στους συνταξιούχους Μαρωνίτες και Μαρωνίτισσες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη στήριξη για την ανακαίνιση τόσο του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Χαρίτων, όσο και του δημοτικού σχολείου του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη.
«Με ιδιαίτερη, επίσης, φροντίδα αντικρίζουμε όλα τα θέματα που αφορούν την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων, καθώς επίσης και τα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα», συνέχισε.
Επιδίωξή του, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της συνεργασίας με τους Μαρωνίτες της Κύπρου, ώστε να επιτυγχάνεται η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται, συλλογικά και αποτελεσματικά.
«Η άριστη σχέση αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού που έχουμε αναπτύξει με τον Ιωσήφ Σουέηφ, Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών αντικατοπτρίζει τη συνεργασία αυτή», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010, την χαρακτήρισε ιστορική, λέγοντας ότι σφράγισε τις σχέσεις φιλίας και στενής συνεργασίας που έχουν με επιτυχία αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Βατικανό.
«Η ιστορική επίσκεψη του ηγέτη της καθολικής εκκλησίας στην Κύπρο, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας, αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την ηγεσία και το λαό της χώρας μας. Γέμισε, φυσιολογικά, με αισθήματα περηφάνιας και ικανοποίησης ιδιαίτερα τη μαρωνίτικη κοινότητα», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ