Αγνωστη μέχρι πρότινος μεταναστευτική οδό του Homo Sapiens από την Αφρική προς την Αραβική Χερσόνησο, η οποία τοποθετεί τη μετακίνηση των πληθυσμών του σύγχρονου ανθρώπου στις 125.000 χρόνια από σήμερα, δηλαδή τουλάχιστον 50.000 πιο πριν απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος, εντοπίστηκε σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Οι ερευνητές βασίζουν την υπόθεσή τους, που ανατρέπει τα δεδομένα για τη μετανάστευση του Homo Sapiens και έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων επιστημόνων, στην ανακάλυψη πολλών πέτρινων εργαλείων στην περιοχή Τζεμπέλ Φαγιά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η χρονολόγηση των εργαλείων τα τοποθετεί 125.000 χρόνια πριν, ενώ η γενετική ανάλυση μέσω μιτοχονδριακού DNA τοποθετεί τη μετανάστευση από την Αφρική από 60.000 μέχρι 70.000 χρόνια πριν.
Ο Homo Sapiens, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, έκανε την εμφάνισή του στην Αφρική περίπου 200.000 χρόνια από σήμερα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Σιμόν Αρμιτάζ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τον Χανς Πέτερ Ούπερμαν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και τον Αντριαν Πάρκερ, του Πανεπιστημίου Oxford Brookes, η ύπαρξη των εργαλείων αυτών (αρκετών πέτρινων πελέκεων και μια συλλογή αποξεστήρων πέτρας και τρυπανιών) στην περιοχή της Τζεμπέλ Φαγιά και η χρονολόγησή τους καταδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι πέρασαν από την Αφρική στην Αραβική Χερσόνησο μέσω των στενών του Μπαμπ Αλ Μανάμπ, που τότε, εξαιτίας άλλων κλιματολογικών συνθηκών, ήταν προσπελάσιμα με τα πόδια ή με μικρές βάρκες.
Τα στενά του Μπαμπ Αλ Μανάμπ σήμερα είναι μια λωρίδα θάλασσας που χωρίζει την Ερυθρά Θάλασσα από την Αραβική Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής από την Αραβική Χερσόνησο. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα παίρνουν σαν δεδομένο ότι η στάθμη των υδάτων ήταν περίπου 100 μέτρα πιο χαμηλή απ' ό,τι σήμερα και ότι η άνυδρη σήμερα έρημος του Najd τότε ήταν γεμάτη από λίμνες και βλάστηση.
Η χρονολόγηση
Μάλιστα οι ερευνητές αποδομούν την τεχνική της χρονολόγησης μέσω του μιτοχονδριακού DNA, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτή περιγράφει μόνο αδρομερώς την πραγματική κατάσταση.
Ενδεικτικά, γενετικές αναλύσεις για την εξημέρωση του σκύλου την τοποθετούσαν αρχικά στα 120.000 χρόνια πριν, αλλά πλέον άλλες μελέτες την τοποθετούν μόλις στα 20.000 χρόνια από σήμερα.
Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες έρευνες, ενισχύουν μια θεωρία σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε μόνο ένα μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική και ότι υπήρχαν μετακινήσεις πληθυσμών και από άλλα μέρη της Γης.
http://www.ethnos.gr