tromaktiko: ΟΙ Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;



Σχετικά με ΜΚΟ που το Δημόσιο τους χαρίζει ευρώ με το τσουβάλι έχω να σας γνωρίσω ότι: Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι Σωματεία του Αστικού Κώδικα, και ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το καταστατικό τους είναι κοινό και ορίστηκε με Υπουργική Απόφαση το 1976. Ο Ταμίας των Συλλόγων υποχρεωτικά είναι δημόσιος υπάλληλος και ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από το Δημόσιο. Λειτουργικά και οικονομικά ελέγχονται από τις Δασικές Αρχές. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, γι' αυτή ακριβώς την ιδιότυπη σχέση με το Δημόσιο,
θεωρούνται Σωματεία <<συνεργαζόμενα>> με το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναγράφεται και στον λογότυπό τους.
Οι κυνηγοί υποχρεώνονται να καταθέτουν τις αιτήσεις για την έκδοση άδειας κυνηγιού στους Κυνηγετικούς Συλλόγους,οι οποίοι στη συνέχεια τις προωθούν στις κατά τόπους Δασικές Αρχές για έκδοση. Ταυτόχρονα εισπράτουν τα χρήματα για λογαριασμό του Δημοσίου και μέρος αυτών το αποδίδουν στο Δημόσιο. Τη μερίδα του λέοντος, πάντα με Υπουργικές αποφάσεις, το κρατάνε οι ίδιοι. Την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο το ποσό που εισπράτει το Δημόσιο είναι 6 ευρώ για την Τοπική άδεια, 24 ευρώ για την Περιφεριακή και 45 για την Γενική. Ο κάθε
κυνηγός όμως πληρώνει στον Σύλλογο περίπου 120, 140, και 160 ευρώ αντίστοιχα. Στην τιμή περιλαμβάνεται ΟΓΑ, χαρτόσημο και ασφάλεια, οπότε περίπου 80 ευρώ από κάθε άδεια θήρας καταλήγουν στα ταμεία τους. Υπολογίστε λοιπόν 80 ευρώ επί 230.000 άδειες το χρόνο να δείτε τι ποσό χαρίζεται στις Κυνηγετικές Οργανώσεις κάθε χρόνο, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (περίπου 25.000.000 ευρώ). Αυτό διαπιστώνεται διαβάζοντας την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα τέλη έκδοσης αδειών θήρας και εκδίδεται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου.
Καθώς φαίνεται αυτά τα χρήματα είναι λίγα, οπότε με μια Γνωμμοδότηση οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ και επιδοτούνται για έργα που κάνουν(???) με χιλιάδες ευρώ από το Δημόσιο και την Ε.Ε.
Ενδεικτικά, το πρόγραμμα << φαινολογία της μετανάστευσης των πτηνών>> που υλοποιήθηκε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας επιχορηγήθηκε με 600.000 ευρώ, και το πρόγραμμα << προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη-συντονισμένες διακρατικές δράσεις προστασίας και φύλαξης της άγριας πανίδας στη Ροδόπη>> που υλοποιήθηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTEREGG 3 και επιδοτήθηκε με 500.000 ευρώ. (Μπορείτε να τα δείτε στις ιστοσελίδες των Οργανώσεων.)
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο Γιατί δεν εκδίδονται οι άδειες θήρας απευθείας από τις Δασικές Αρχές, χωρίς μεσάζοντες τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, και όλο το ποσό να καταλήγει στο Δημόσιο, την εποχή αυτή μάλιστα που τα έχει ανάγκη και κόβει μισθούς και συντάξεις για να εξοικονομήσει χρήματα???
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο Έχει δικαίωμα ο Υπουργός να υποχρεώνει τον πολίτη να πληρώνει τρίτους, για να του χορηγήσει το Δημόσιο την Άδεια Θήρας??? (κάτι με τα διόδια μου θυμίζει).
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο Πως γίνεται Σωματεία με τέτοια σχέση με το Δημόσιο να θεωρούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να επιδοτούνται??

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!