tromaktiko: Συντριπτική ήττα για το κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συντριπτική ήττα για το κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία



Σύμφωνα με τα πρώτα Exit Polls συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών κόμμα Fianna Fail στην Ιρλανδία, το οποίο εμφανίζεται να παίρνει μόλις 15,1% ενώ το κόμμα Fine Gael φαίνεται να έρχεται πρώτο κερδίζοντας το 36,1%...
Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται ο εργατικοί με ποσοστό 20,5%. Να αναφέρουμε επίσης, ότι το Σίνε Φάιν φαίνεται πως κερδίζει ποσοστό 10,1%, ενώ οι Πράσινοι -κυβερνητικοί εταίροι του Φιάνα Φάιλ- καταποντίζονται στο 2,7%.

Το Φιάνα Φάιλ -το οποίο κυβέρνησε 14 χρόνια και συνολικά 61 από τα 79 χρόνια ύπαρξης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας- έχει δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων περί διαφθοράς, αλλά κυρίως για τη συντριβή της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία οδήγησε το Νοέμβριο του 2010 στην χαρακτηριζόμενη ως επαχθή συμφωνία δανεισμού 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Να αναφέρουμε ότι επί δεκαετίες το Fianna Fail μονοπωλούσε το πολιτικό σκηνικό της Ιρλανδίας. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει τις τρεις τελευταίες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο η κρίση και το μνημόνιο έφεραν τις μεγάλες ανατροπές. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 13 %, το χρέος έχει τετραπλασιαστεί ενώ το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 16 %. Με δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Μάικλ Μάρτιν δήλωσε τα ακόλουθα:

"Ζητώ συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε ως κόμμα αλλά και για εκείνα που έκανα ως υπουργός. Λυπάμαι πάρα πολύ για τα λάθη που κάναμε, αλλά το πιο σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι να μάθεις από τα λάθη σου προκειμένου να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!