ότι η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία, παρόμοιας επικινδυνότητας με την παχυσαρκία και το κάπνισμα.
Ερευνητές που μελέτησαν το φαινόμενο στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι το δυσάρεστο συναίσθημα στοιχειώνει τη ζωή του 10% των ηλικιωμένων ανθρώπων και παρατήρησαν ότι οι μοναχικοί συνταξιούχοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μη ισορροπημένη διατροφή και ανεπαρκή σωματική άσκηση.
Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η έλλειψη κοινωνικότητας σχετίζεται ακόμα με εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, ενώ επηρεάζει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού συνδέεται στενά με την κατάθλιψη. Επισημαίνουν ακόμα την άμεση σχέση ανάμεσα στην κακή σωματική κατάσταση και τη μοναξιά, αφού οι φθίνουσες κινητικές ικανότητες πολλές φορές εμποδίζουν τους ηλικιωμένους να έρχονται σε τακτική επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους τους, οδηγώντας τους έτσι στην απομόνωση.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη μοναξιά ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία σε σχέση με το μακροχρόνιο κάπνισμα.
Παρ’ όλα αυτά στην έκθεση που παρουσίασαν οι ερευνητές με τίτλο «Campaign to End Loneliness»(Εκστρατεία για να δοθεί τέλος στη μοναξιά), επισημαίνουν ότι λιγότεροι από ένας στους πέντε ηλικιωμένους έχουν πληροφορηθεί πως η μοναξιά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
«Η μοναξιά είναι κάτι που μας αφορά όλους, αλλά οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας της απώλειας συγγενών και φίλων, των κινητικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων τους. Θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο τις πρακτικές, αλλά και τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που υπάρχουν από τον αυξημένο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας» δήλωσε ο Αντριου Μπάρνετ, διευθυντής του ιδρύματος Calouste Gulbenkian Foundation, που χρηματοδότησε την παραπάνω έρευνα
irenepan.posterous.com