Να τονίσουμε ότι το εν λόγω αντίτιμο εμφανίζεται να είναι εξαιρετικά υψηλό, αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίο η πλευρά της Alpha Bank ζητάει ένα ανάλογο αντίτιμο συνδέεται με το μεγάλο ύψος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΤΕ και την αβεβαιότητα το οποίο δημιουργεί αυτό. Τονίζουμε, λοιπόν, ότι όσο η πλευρά της ΕΤΕ δε δέχεται να ανεβάσει το αντίτιμο στα παραπάνω επίπεδα, το deal φαίνεται να οδηγείται προς το παρόν σε ματαίωση, ενώ πιστεύουμε ότι το ζήτημα θα ανοίξει και πάλι σύντομα, ειδικά σε περίπτωση όπου θα υπάρξει θετική έκβαση στο θέμα του ελληνικού χρέους, κατά τις έκτακτες συνόδους του Μαρτίου (11 και 25 του μηνός). Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι όποια έκβαση και αν έχουν οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, η πρόταση της ΕΤΕ προς της Alpha Bank δίνει το έναυσμα για deals και συγχωνεύσεις στις τράπεζες, κατά τους επόμενους μήνες.
Στο μέτωπο της οικονομίας, το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι πάντα το πιο κρίσιμο θέμα για την πορεία του Χ.Α. τους επόμενους μήνες, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με την κα. Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, όπου και θα συζητηθεί τόσο το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου, όσο και μια πιθανή αγορά ομολόγων από την Ε.Ε. είτε μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είτε μέσω της ΕΚΤ ή άλλου μηχανισμού. Να εκφράσουμε, βέβαια, την ανησυχία μας ότι η προχθεσινή μεγάλη ήττα της κυρίας Μέρκελ στις πρώτες εκλογές στη Γερμανία θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να δημιουργήσει επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. κατά τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς, πάντως, σε αυτό το σημείο σημειώνουμε ότι σε καμία περίπτωση η αγορά δε θα πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τις εξελίξεις και τα σενάρια στον τραπεζικό κλάδο, με τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε, λίγο πριν τις πιθανές κρίσιμες αποφάσεις του Μαρτίου, να είναι πραγματικά πολύ μεγάλης σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας και σήμερα ότι ενδεχόμενες αποφάσεις κατώτερες των προσδοκιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικούς τριγμούς στις αγορές και στην ελληνική οικονομία, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, στην περίπτωση αυτού του αρνητικού σεναρίου, ακόμη και θέμα εκλογών στην Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες. Επίσης, τονίζουμε ότι σε περίπτωση που ξεκαθαριστεί, έστω και σε ένα βαθμό, το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος, θα μπορούσαν να “ξεκλειδώσουν” με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τα σενάρια για deals στις τράπεζες, με μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγορές ελληνικών τραπεζών και από το εξωτερικό.
Στα αμιγώς τεχνικά, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο κυρίως στον τραπεζικό δείκτη και στην ανάγκη της επιστροφής αυτού υψηλότερα των 1.520 – 1.530 μονάδων ή, στη χειρότερη περίπτωση, στην ανάγκη να μη χαθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση πέριξ αυτών των επιπέδων θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής με το μεγάλο στοίχημα να είναι η επιστροφή υψηλότερα αυτών των επιπέδων ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρηθεί η επαφή με αυτά. Να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί η επιστροφή υψηλότερα των 1.520 – 1.530 μονάδων, ο επόμενος στόχος μας βρίσκεται στα επίπεδα των 1.620 – 1.630 μονάδων (επόμενη σημαντική μακροπρόθεσμη αντίσταση, δοκιμάστηκαν την Παρασκευή στη μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών).
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20, με την ανάγκη να βρίσκεται στην παραμονή υψηλότερα των πολύ κρίσιμων επιπέδων των 785 – 775 μονάδων, στα επίπεδα δηλαδή όπου έκλεισε χθες. Τονίζουμε ότι σε περίπτωση που αυτό επιτευχθεί αναμένουμε μια νέα κίνηση του δείκτη σημαντικά υψηλότερα, κατά τις επόμενες εβδομάδες, με τον επόμενο στόχο μας να τίθεται στα επίπεδα των 930!!! μονάδων (πάρα πολύ σημαντική αντίσταση, μηνιαίο διάγραμμα!!).
Όσον αφορά το Γενικό Δείκτη, να αναφέρουμε ότι όσο αυτός παραμένει υψηλότερα των 1.620 – 1.610 μονάδων, οι θετικές τεχνικές ενδείξεις παραμένουν και το σενάριο για σημαντική κίνηση υψηλότερα, τις επόμενες εβδομάδες, παραμένει εν ζωή. Συγκεκριμένα, όπως είπαμε, στην περίπτωση του ΓΔ το ενδιαφέρον θα είναι πάντα στραμμένο, σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων, στην ανάγκη παραμονής υψηλότερα των κρίσιμων μακροπρόθεσμων επιπέδων των 1.620 – 1.610 μονάδων. Αναφέρουμε και σήμερα ότι όσο ο δείκτης παραμένει υψηλότερα αυτών των επιπέδων, οι θετικές τεχνικές ενδείξεις αυξάνονται ακόμη περισσότερο και το σενάριο το οποίο κάνει λόγω για νέα σημαντική άνοδο και κίνηση μέχρι τα επίπεδα των 1.850 – 1.900 μονάδων (πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις, από το εβδομαδιαίο αλλά και το μηνιαίο διάγραμμα) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος (δείτε διαγράμματα στο GFF).
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Αργία χθες στη Wall Street (Ημέρα του Προέδρου - Presidents)
Ασιατικές Αγορές
Μεγάλη πτώση σημειώνεται σήμερα το πρωί στους βασικούς Ασιατικούς δείκτες, στη σκιά των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και ειδικά τη Λιβύη, την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις ανησυχίες που δημιουργεί αυτή για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας - ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό της Ανησυχίας είναι εταιρείες με μεγάλες εξαγωγές στη Μέση Ανατολή (πχ Hyundai – έχει το 38% των εξαγωγών της σε αυτήν την περιοχή) σημειώνουν μεγάλες απώλειες στις αγορές. Να σημειωθεί ότι αρνητικά επιδράει και το “κόψιμο” για το Outlook της Ιαπωνικής οικονομίας από τη Moody’s.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει σημαντική πτώση της τάξης του 1,80% στις 137,16 μονάδες, η οποία αποτελεί τη χειρότερη απόδοση από τις 20 Ιανουαρίου, με αναλογία 1 ανοδική μετοχή για κάθε 8 πτωτικές. Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 1,59% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.685,30 μονάδες, ενώ με μεγάλη πτώση 1,92% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.033,60 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε επίσης σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.873,52 μονάδες (-2,00%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.186,10 μονάδες, -2,20%. Στις υπόλοιπες αγορές, μεγάλη πτώση 1,87% στην Ταιβάν, ενώ με απώλειες 0,88% έκλεισε o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.856,70 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε πτώση 1,36% για το βασικό δείκτη, ενώ επίσης με απώλειες 1,31% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, με πτώση 0,43% η αγορά της Ινδίας.
Σημερινό Οικονομικό Ημερολόγιο
Αναφορικά με το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο έχουμε τα ακόλουθα:
Η ανακοίνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ (16:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 63 από 60,6 – Επίδραση στις Αγορές– Σημαντική).
Η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Richmond στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να παραμείνει σταθερός στο 18 – Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
greekfinanceforum.com