Μία βασική αιτία για την κατάσταση της λίμνης είναι η αποξήρανσή της λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων και της εντατικής άρδευσης για τις γύρω καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, η λίμνη μολύνεται τόσο από βιομηχανικά λύματα εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όσο και από τις αποχετεύσεις της πόλης του Λαγκαδά.
Σαν να μην έφτανε αυτό δε οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τις όχθες της λίμνης ως σκουπιδότοπο και αυτό παρά το γεγονός ότι η λίμνη εντάσσεται τόσο στο πρόγραμμα Natura 2000 για την προστασία περιοχών φυσικής κληρονομιάς όσο και στη συνθήκη Ramsar για τους υγροβιότοπους.
Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικά έχασε την υπομονή της και στις 27 Ιανουαρίου κατέθεσε επίσημη μομφή κατά της Ελλάδας για την ανικανότητα προστασίας της λίμνης. Σημειώνεται δε ότι το 2004 οι Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν τα ¾ των εργασιών αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας με ένα κονδύλι περίπου 20 χιλιάδων ευρώ.
Ωστόσο, επτά χρόνια μετά μόνο το ¼ των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, καθώς αρμόδια είναι τέσσερα υπουργεία και η τοπική αστυνομική διεύθυνση, με αποτέλεσμα τη σύγχυση αρμοδιοτήτων.
skai.gr