Εκατοντάδες χιλιάδες αιγύπτιοι βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στους δρόμους, απαιτώντας την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ. Το κυρίαρχο σύνθημα των πολιτών σε όλες τις διαδηλώσεις είναι : ο «Μουμπάρακ φεύγει, εμείς μένουμε». Η αρχή της γενικευμένης αναταραχής στον αραβικό κόσμο, έγινε από την Τυνησία, όπου ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μπέν ΆΛι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα, εξ αιτίας της γενικευμένης κατακραυγής. Τα αιτήματα των πολιτών ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως αλλά και διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, ο Μπέν Άλι και η σύζυγός του πριν δραπετεύσουν από την Τυνησία, φρόντισαν να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό 1, 5 τόννους χρυσού.
Το ντόμινο
Η Αίγυπτος ήταν η επόμενη χώρα στην οποία οι πολίτες, με τα ίδια αιτήματα κατέβηκαν στους δρόμους, αναγκάζοντας τον επίσης σοσιαλιστή πρόεδρο Μουμπάρακ, να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν αρκούνται σε υποσχέσεις και λόγια, και συνεχίζουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο θάνατος περισσότερων από 100 πολιτών. Στην Ιορδανία, όπου η οικονομική ύφεση πλήττει τους πολίτες, ο βασιλιάς Αμπντάλλα στην προσπάθειά του να προλάβει γενικευμένη αναταραχή, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Σαμίρ Ριφάϊ, και διόρισε στην θέση του τον Μαρούφ Μπακίτ, πρώην στρατιωτικό του σύμβουλο. Ο Μπακίτ αν και δημοφιλής, δεν είναι αποδεκτός από τους ισλαμιστές και την αντιπολίτευση.
Στην Αλγερία οι πολίτες προετοιμάζονται για μια μεγάλη διαδήλωση, στις 12 Φεβρουαρίου, που θα έχει ως σκοπό την απομάκρυνση του «συστήματος Μπουτεφλίκα» και την άρση της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στην χώρα εδώ και 19 χρόνια.
Στην Υεμένη, ο πρόεδρος Αλί Σαλέχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του. Ο Σαλέχ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή εξ αιτίας των διαδηλώσεων οργής και διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών.
Στην Συρία, όπου η κατάσταση είναι προς το παρόν ήρεμη, εμφανίστηκε στο Facebook μια προκήρυξη που καλεί τους πολίτες σε διαδήλωση κατά της μονοκρατορίας, της διαφθοράς και της τυραννίας του καθεστώτος Μπασάρ Ελ Ασσάντ. Η πρόσβαση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα μετά από λίγες ώρες δεν ήταν εφικτή. Σύμφωνα με την πρόσκληση-προκήρυξη της ιστοσελίδας, καλούνται οι νέοι να μιμηθούν τους νέους της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Στο Μαρόκο κατά την διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας με εκπαιδευτικά αιτήματα, ένας νέος τραυματίστηκε, ενώ μέσα σε δέκα ημέρες, τέσσερις άνθρωποι προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν.
Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι αρκετά περίπλοκη. Αν και τα πολιτικά συστήματα των διαφόρων κρατών έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οι διαμαρτυρίες των πολιτών έχουν μια κοινή συνισταμένη. Καθολικό είναι το αίτημα των πολιτών για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με παράλληλη απομάκρυνση των προσώπων που κυβερνούν με καθεστωτική αντίληψη και ενέχονται σε οικονομικά σκάνδαλα και αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών. Είναι βέβαιο ότι κάτι θα αλλάξει στα αραβικά κράτη. Όμως η Δύση και η Αμερική ανησυχούν μήπως από τις επιμέρους αναταραχές, προκληθεί γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές. Και τότε η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ