tromaktiko: Αναδιάρθρωση χρέους «βλέπουν» οι γερμανικές τράπεζες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αναδιάρθρωση χρέους «βλέπουν» οι γερμανικές τράπεζες



Βέβαιη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών (BdB), εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, ο πρόεδρος του ΒdB, Αντρέας Σμιτς, είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη», σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.
Δεν περιμένει πάντως να συμβεί κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας».
Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο BdB προτείνει να συμπεριληφθούν στα επικείμενα «τεστ αντοχής» και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες. Αυτό θα σήμαινε ότι -σε αντίθεση με τα τεστ του 2010- θα τεθεί στα σχέδια επί χάρτου και η εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ΕΕ.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή θέση τόσο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), όσο και άλλων συνδέσμων τραπεζών.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Δημόσιων Τραπεζών, Καρλ-Χάιντς Μπόος, δήλωσε στην FTD ότι «θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί αυτό το ενδεχόμενο, διότι έτσι θα αμφισβητούνταν η αποτελεσματικότητα της ομπρέλας διάσωσης του ευρώ».
Μια τέτοια συζήτηση φέρεται να απορρίπτει και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών Institute of International Finance «ΙΙF».

http://www.greekfinanceforum.com/



--
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!