tromaktiko: Με τα νεύρα...κρόσσια

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Με τα νεύρα...κρόσσια



Καραμανλικοί εναντίον σαμαρικών και τούμπαλιν στο... Κολοκοτρωνίτσι της Ν.Δ. Με τα νεύρα κρόσσια είναι τις τελευταίες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς, αφού, παρά τις οποίες κινήσεις καλής θέλη­σης προς όλες τις τάσεις της Ν.Δ., η εσωστρέφεια συνεχίζει να επηρεάζει το κλίμα στο κόμμα...
Επιπλέον η σκιά του τέως πρωθυπουργού Κώστα Κα­ραμανλή – του αμίλητου κατά τ’ αλλά πολιτικού και επίδοξου συγγραφέα – συνεχίζει να πλανάται πάνω από το κόμμα καθορίζοντας πολλές φορές την επικαιρότητα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόνο που, όπως φαίνεται, αυτή τη φορά το ποτήρι ξεχείλισε, αφού η υπομονή του Σαμαρά δοκιμάστηκε για τα καλά. Αφορμή το πόρισμα της Ν.Δ. για τη Siemens και η πρόταση για παραπομπή του Σημίτη. Μια κίνη­ση που έφερε δηλώσεις αμφισβήτη­σης από τους καραμανλικούς – και... όχι μόνο. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της θέσης της Ν.Δ. για τον Σημίτη, ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν πρέπει να παραπέμπονται, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» πρό­σθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει σεβα­σμός στους πρωθυπουργούς».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη εάν θεωρεί ότι η εμπλο­κή Σημίτη ανοίγει τη συζήτηση και για τον Καραμανλή, αυτός απάντησε ότι «είναι απαράδεκτες οι λογικές συμ­ψηφισμών που υστερόβουλα επιχει­ρούν κάποιοι». Τις απόψεις αυτές συ­νυπέγραψαν και οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Ιωαννίδης κάνο­ντας τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τα όσα λέει ο Αντώναρος, στο καραμανλικό στρατόπεδο επικρατεί εκνευρισμός επειδή, όπως πιστεύουν πολλοί, η κίνηση αυτή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξετα­στική για το θέμα της οικονομίας, οι πιθανότητες να βρεθεί ο τέως πρω­θυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κρεμασμένος στα μανταλάκια με την παραπομπή στο... τσεπάκι του είναι πολλές.

Λευκή σημαία
Σε αυτή την περίπτωση η σιωπή του Καραμανλή θα έχει πάει στράφι, ενώ η υστεροφημία του θα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Αν λάβουμε υπόψη και το ότι ο τέως πρωθυπουρ­γός θα επιθυμούσε να κατακτήσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τό­τε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτόν. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευ­ρά του θέματος, που σχολιάζεται από πολλά στελέχη της Ν.Δ. Όσα διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα περί ιδιώτευσης του Καραμανλή, τα οποία ερμηνεύθηκαν ως – για δεύτε­ρη φορά – λευκή σημαία.

Θεωρούν δηλαδή πως οι δηλώσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την πολιτική και το μόνο που επιθυμεί είναι να βρίσκεται με την οικογένειά του συγγράφοντας... μυθιστορήμα­τα ένα και μόνο «μήνυμα» περιείχαν: «Αφήστε με ήσυχο, δεν πρόκειται να ξαναβρεθώ στα πόδια σας». Το μήνυ­μα φυσικά έχει αποδέκτη την κυβέρ­νηση και όχι τη Ν.Δ., όπως θα νόμιζαν κάποιοι.

Επισήμως η Ν.Δ. χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αντώναρου «άνευ ση­μασίας» απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο την τοποθέτησή του και προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες εντυπώσεις οι προεδρικοί Χαρακόπουλος και Τζίμας επανήλθαν στο θέ­μα υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για παραπομπή του Σημίτη είναι σωστή.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Σαμαρά, το «άνευ σημασίας» δεν απευθυνόταν στον Αντώναρο, αλλά στον ίδιο τον Καραμανλή, ο οποίος, παρά τα όσα διατεί­νεται, ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η Ν.Δ., δεν παύει κάθε εβδομάδα να τροφοδοτεί με απόψεις του τα ΜΜΕ, ακόμη κι αν πρόκειται για διαρροές συνεργατών του. Επιμένουν μάλιστα ότι ο Αντώναρος δεν θα κατέθετε μία τέτοια άποψη εάν δεν είχε τη συγκα­τάθεση του Κ. Καραμανλή ή τουλάχι­στον τη σύμφωνη γνώμη του.

Δεδομένου ακόμη ότι στην ψηφο­φορία για την πρόταση παραπομπής του Σημίτη αναμένονται και διαρροές από την πλευρά της Ν.Δ. (αφού οι Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Παπα-θανασίου, αλλά και οι Κ. Χατζηδά­κης και Ν. Δένδιας δεν είναι σίγουρο ότι θα υπακούσουν στην κομματική γραμμή), αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Μήνυμα να σταματήσει το τσάμικο
«Από τ’ αυτί και στον δάσκαλο». Την τακτική αυτή πρόκειται να ακολουθήσει ο Σαμαράς στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας προς όλους ότι όσοι διαφοροποιούνται από τις επίσημες θέσεις του κόμματος θα πρέπει να περιμένουν και τις συνέπειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση αυτή ο Σαμαράς δεν αποκλείεται, εμμέσως αλλά σαφέστατα, να στείλει μήνυμα κατά Ραφήνα μεριά ότι ο κλεφτοπόλεμος δηλώσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και το επόμενο βήμα θα είναι καθοριστικό για όσους συνεχίσουν το... τσάμικο. Οι συνεργάτες του Σαμαρά πιστεύουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την... αποκατάσταση της πολιτικής Καραμανλή, αλλά και των στενών συνεργατών του, τους οποίους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε στο πυρ το εξώτερον. Όσα ειπώθηκαν τελευταία για την αποκατάσταση του Θ. Ρουσόπουλου λένε πως είναι ενδεικτικά, ενώ γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αλλάξει γνώμη. Μάλιστα, στην πρώτη του συνέντευξη, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα Ρουσόπουλου, είπε πως ο Σαμαράς είχε «καυτηριάσει πολιτικά νοοτροπίες και συμπεριφορές και αυτό δεν αλλάζει». Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι και από το καραμανλικό στρατόπεδο που ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος βιάστηκε όταν έθεσε εκτός Ν.Δ. τον Ρουσόπουλο με τη γνωστή του δήλωση. Ο πόλεμος συνεχίζεται...
http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!