tromaktiko: Το Ιράν ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πολλούς δορυφόρους

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το Ιράν ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πολλούς δορυφόρους



Την εκτόξευση πολλών δορυφόρων μέχρι το Μάρτιο του 2012 σχεδιάζει το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια τελετής για την παρουσίαση τεσσάρων νέων μικρών δορυφόρων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Οι δύο από τους τέσσερις νέους δορυφόρους με τις ονομασίες Ρασάντ (Παρατήρηση) και Φατζρ (Αυγή) έχουν απασχολήσει ξανά τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δώσει το Δεκέμβριο στη δημοσιότητα ο υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί οι δύο αυτοί δορυφόροι επρόκειτο να εκτοξευτούν πριν από τις 20 Μαρτίου. Ο Ρασάντ είναι δορυφόρος παρατήρησης και κατασκευάζεται από το πανεπιστήμιο Μαλκ Αστάρ της Τεχεράνης, το οποίο εξαρτάται από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η εκτόξευσή του προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2010, όμως αναβλήθηκε. Ο ΦÎ! �τζρ είναι δορυφόρος αναγνώρισης και κατασκευάζεται από την εταιρεία Sa-Iran, που εξαρτάται από το υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκαν επίσης άλλοι δύο μικροί πειραματικοί δορυφόροι, οι Ζαφάρ (Νίκη) και Αμίρ-Καμπίρ -χωρίς περισσότερες πληροφορίες- καθώς και οι κινητήρες του υπό σχεδιασμό πυραύλου Σαφίρ Β1 (Πρεσβευτής) που θα μπορεί να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο 50 κιλών, σε ύψος 300 έως 450 χιλιομέτρων.
Ο πρώτος δορυφόρος που κατασκευάστηκε στο Ιράν, ο Ομίντ (Ελπίδα), εκτοξεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 με έναν πύραυλο Σαφίρ 2, κίνηση που είχε ανησυχήσει τους Δυτικούς που φοβούνται ενδεχόμενη χρήση της ιρανικής βαλλιστικής και διαστημικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.
“Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς (το ιρανικό έτος τελειώνει στις 20 Μαρτίου) και τον επόμενο χρόνο θα γίνουν πολλές εκτοξεύσεις” δορυφόρων, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

http://taneatouoropou.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!