tromaktiko: Δημόσια Υγιεινή Δ/ση Υγείας Περιφέρειας Κρήτης: "δεν υπάρχει πλέον ως όρος η νέα γρίπη"

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσια Υγιεινή Δ/ση Υγείας Περιφέρειας Κρήτης: "δεν υπάρχει πλέον ως όρος η νέα γρίπη"



Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως άλλωστε και όλη η Ελληνική επικράτεια, έχει εισέλθει στο δεύτερο κύμα έξαρσης της φετινής επιδημίας γρίπης. Αποσαφηνίζουμε ότι φέτος δεν υπάρχει πλέον ως όρος η νέα γρίπη. Η περυσινή νέα γρίπη φέτος θεωρείται εποχική, αντιμετωπίζεται ως τέτοια, και ο εμβολιασμός με το κυκλοφορούν πολυδύναμο εμβόλιο (τριών στελεχών, περιλαμβανομένου και αυτού της περυσινής «νέας» γρίπης Η1Ν1) κρίνεται απαραίτητος για κάθε ένα που ανήκει στις ομάδες κινδύνου, αλλά συνιστάται και σε κάθε πολίτη που θέλει να προστατέψει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Υπενθυμίζουμε ότι, όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού σε μια επιδημίας γρίπης είναι άνοσο (εμβολιασμένο η έχει φυσική ανοσία, δηλ. έχει νοσήσει), τόσο μικρότερη η εξάπλωση της νόσου και τόσο μικρότερη η συνολική επιβάρυνση για την κοινωνία και τις υπηρεσίες περίθαλψης.
Το εμβόλιο που κυκλοφορεί, είναι απόλυτα ασφαλές, δεν περιέχει ύποπτους και επιβλαβείς παράγοντες, έχει δε παρασκευαστεί με την συνήθη διαδικασία παραγωγής αντιγριπικών εμβολίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, και όχι με την διαδικασία παραγωγής πανδημικών εμβολίων, για την οποία πέρυσι υπήρξαν ενστάσεις και αντίθετες απόψεις. Οι παρενέργειές του, σε ποσοστό μικρότερο από 10% των εμβολιαζόμενων είναι: τοπικό άλγος, ερυθρότητα, οίδημα, χαμηλό πυρέτιο (μέχρι 37,5 β. Co), ήπια κακουχία, και σπανιότερα, πυρετός, πονοκέφαλος, αλλεργικές αντιδράσεις. Αντενδείκνυται μόνον σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αλλεργία στο αυγό, και σε όσους ενωρίτερα, έχουν παρουσιάσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε αντιγριπικό εμβολιασμό (η έχουν γνωστή αλλεργία στα αντιβιοτικά γενταμυκίνη και καναμυκίνη).

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω
επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή
αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά
από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με
υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη
γρίπη
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων,
λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,
τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
Σημειώνεται ότι στη πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρεται επιπλέον η παχυσαρκία, ειδικότερα με ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος)>40, ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει συσταθεί εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Όποιος όμως επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί. Επίσης, παρ όλο που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη νόσηση μαθητών, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στις σημερινές συνθήκες, σχεδιασμός για διαδικασία αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων, όπως έγινε την περυσινή περίοδο. Τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής και προφύλαξης θεωρούνται απαραίτητα, όπως άλλωστε και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εξάπλωση του ιού.
Το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων από τα φαρμακεία, υπάρχει σε επαρκείς αριθμούς, η δε Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εμβολιάζει μόνον τους ανασφάλιστους πολίτες.


Λουμπούνης Μανώλης
Γενικός Ιατρός
Αν. προϊστάμενος Τμήματος
Δημόσιας Υγιεινής
Δ/ση Υγείας Περιφέρειας Κρήτης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!