Συγκεκριμένα όταν συμφωνήθηκε το τεστ αντοχής, δεν υπήρχαν εναρμονισμένα κριτήρια για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας. Κατά συνέπεια, η ένταξη τεστ αντοχής κινδύνων ρευστότητας/χρηματοδότησης στην ενωσιακής εμβέλειας άσκηση, κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και χωρίς εναρμονισμένη προσέγγιση, θα αποτελούσε μια πρόκληση, αλλά δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη χρήσιμη, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών. Αυτή τη πρόκληση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η μεταρρύθμιση της Βασιλείας III μέσω του κοινού ορισμού των δεικτών ρευστότητας.
Στην ερώτηση του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί τα επιπλέον νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το τεστ αντοχής για τις τράπεζες που θα πραγματοποιηθεί το 2011. Ο επίτροπος Μπαρνιέ απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αναγκαίο η μελλοντική ή οι μελλοντικές ασκήσεις εμβέλειας ΕΕ, να χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα, σταθερότητα και φιλοδοξία αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής, τη δειγματοληπτική κάλυψη και τη μεθοδολογία. Επίσης, οι μελλοντικές προσομοιούμενες καταστάσεις κρίσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και να αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες της αγοράς, ενώ η νέα εποπτική αρχιτεκτονική της ΕΕ, και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θα παράσχουν ισχυρή θεσμική βάση για το τεστ.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Τα νέα τεστ αντοχής θα αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της ρευστότητας και των καταθέσεων την στιγμή που οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν το 12% των συνολικών καταθέσεων το 2010 ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι στιγμής και το 2011. Είναι σαφές πως στο επόμενο τεστ αντοχής οι προκλήσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα είναι μεγαλύτερες ενώ οι προσδοκίες καλυτέρευσης του οικονομικού κλίματος στην χώρα σχεδόν ανύπαρκτες, όπως διαφαίνεται και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου