tromaktiko: Έχει ο Καντάφι την απόλυτη στήριξη του στρατού;

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Έχει ο Καντάφι την απόλυτη στήριξη του στρατού;



Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Καντάφι τόνισε ότι δεν παραιτείται, κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές ενώ απείλησε ότι θα γίνει "εκκαθάριση πόρτα-πόρτα" σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.
Προειδοποίησε μάλιστα τους "αντάρτες", όπως τους αποκάλεσε, ότι θα προχωρήσει σε αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων, παρόμοια με εκείνη της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο το 1989. Υπογράμμισε δε ότι θα παραμείνει στη χώρα ως "ο ηγέτης της επανάστασης", έτοιμος "να πεθάνει ως μάρτυρας", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ρόλος των φυλών
Ένα βασικό ερώτημα στην παρούσα φάση είναι εάν ο Καντάφι έχει την απόλυτη στήριξη του στρατού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι στρατιώτες εμφανίζονται διχασμένοι. Δυο πιλότοι μάλιστα φέρονται να αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών και κατέφυγαν με τα αεροσκάφη τους στη Μάλτα. Είναι όντως διχασμένος ο στρατός της χώρας, ρωτάμε τον Ζιάντ Άκλ από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Αλ Αχράμ:

"Ναι, αυτό είναι σαφές και υπάρχουν δυο λόγοι. Αφενός ο στρατός καθοδηγείται ως επί το πλείστον από μέλη της φυλής του Καντάφι. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο γιός του, Μουτασέμ, είναι σε εθνικό επίπεδο υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια. Αφετέρου πολλοί στρατιωτικοί ανήκουν στη φυλή Ταρούνα που πήρε τώρα το μέρος των διαδηλωτών. Στη λιβυκή κοινωνία οι φυλές παίζουν καθοριστικό ρόλο, πολλοί είναι αφοσιωμένοι πρώτα στη φυλή τους και όχι στο κράτος".

Κίνδυνος εμφυλίου;
Ο ειδικός κάνει λοιπόν λόγο για σαφή διχασμό στις τάξεις του στρατού ο οποίος είναι μοιρασμένος σε δυο στρατόπεδα και αυτό αποδίδεται κυρίως στις διαφορετικές φυλές. Μπορεί αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο;
"Όχι απαραίτητα. Αυτό εξαρτάται περισσότερο από εάν θα παραμείνει ο Καντάφι και πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά που θα έχει κάνει στη χώρα. Τις τελευταίες μέρες όμως διαπιστώνουμε συναινετικές τάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές. Επιδιώκουν την πτώση του Καντάφι, αλλά παράλληλα τη διαφύλαξη της ενότητας της Λιβύης. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο σε περίπτωση αποχώρησης του Καντάφι".

Ο ρόλος του στρατού
Έχει ο στρατός στη Λιβύη την ίδια σημασία και βαρύτητα που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις στην Αίγυπτο ή την Τυνησία, ρωτάμε τον ειδικό;

Όχι, ο στρατός στη Λιβύη δεν είναι τόσο ισχυρός όσο στην Αίγυπτο ή την Τυνησία. Σε όλα σχεδόν τα επίπεδα το λιβυκό καθεστώς δεν έχει θεσμούς. Ο Καντάφι κυβερνά τη χώρα κατά το δοκούν. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχει και το στρατό. Στην παρούσα φάση υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του στρατού. Τις επόμενες ημέρες ο ρόλος του όμως θα αποσαφηνιστεί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ετοιμάζει πραξικόπημα εναντίον του Καντάφι. Υπάρχουν όμως επίσης πληροφορίες ότι μισθοφόροι του καθεστώτος χρησιμοποιούν όπλα του στρατού. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του στρατού δεν ήταν σαφής. Ωστόσο φαίνεται ότι τα πρόσφατα γεγονότα στρέφουν τμήματά του εναντίον του καθεστώτος".


Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σύμφωνα με τον ειδικό: "Εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων εντός του στρατού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τμήματα εκείνα του στρατού που ανήκουν στη φυλή του Καντάφι θα παραμείνουν αφοσιωμένα σε αυτόν. Αυτό εντείνει τις ανησυχίες ότι ίσως ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις εντός του στρατού" (αναδημοσίευση από DW).

greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!