tromaktiko: Απρίλιο και ηλεκτρονικά οι πρώτες εκκαθαριστικές ΦΠΑ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Απρίλιο και ηλεκτρονικά οι πρώτες εκκαθαριστικές ΦΠΑ




Μέχρι 12 Απριλίου για μικρές εταιρείες (βιβλία Α΄ή Β'΄κατηγορίας) και μέχρι 23 Μαϊου του 2011 για τις μεγαλύτερες (βιβλία Γ' κατηγορίας) θα πρέπει να έχουν υποβληθεί – υποχρεωτικά ηλεκτρονικά- οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για επιτηδευματίες που η...


 χρήση τους έκλεισε 31 Δεκεμβρίου του 2010. Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, για πρώτη φορά προβλέπεται... αυτόματη παράταση σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το δίκτυο taxisnet.

Σε περιπτώσεις που η διαχειριστική περίοδος έληξε νωρίτερα στο 2010, ενδέχεται η προθεσμία υποβολής να είναι νωρίτερα. Στην εφορία θα κατατίθενται μόνο οι εκπρόθεσμες ή οι τροποποιητικές εκκαθαριστικές ενώ η ηλεκτρονική υποβολή ξεκινάει από 21 Φεβρουαρίου.Από αυτήν εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι:

♦ Υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2010 και δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική υποβολή.

♦ Υποβάλλουν την εκκαθαριστική τους δήλωση πριν την ημερομηνία από την οποία παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης

Στη σχετική εγκύκλιο προβλέπεται και το ενδεχόμενο δυσλειτουργιών του συστήματος Taxisnet, καθώς αναφέρεται πως “εφόσον την καταληκτική ημερομηνία υποβολής διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου (TAXISnet) να κάνει αποδεκτή την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής μεθόδου, αυτές θα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα”. Ως τεχνική αδυναμία ορίζεται δυσλειτουργία που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Προσοχή καθώς για όσες εκκαθαριστικές είναι χρεωστικές, για να θεωρείται ότι έχει υποβληθεί η δήλωση απαιτείται η πληρωμή στην τράπεζα.

Τέλος στις μεταβατικές διατάξεις, περιλαμβάνεται η εξουσιοδότηση των προϊσταμένων των ΔΟΥ να επιτρέπουν την έντυπη υποβολή της εκκαθαριστικής, όταν κρίνουν ότι συντρέχει αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής.

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!