tromaktiko: Και αυτή την Πέμπτη, μαζί με τα «Επίκαιρα» μία προσφορά Εθνικής Αυτογνωσίας

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Και αυτή την Πέμπτη, μαζί με τα «Επίκαιρα» μία προσφορά Εθνικής Αυτογνωσίας



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΑΘΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ
Το μνημειώδες έργο του ιστορικού της Τουρκοκρατίας Κωνσταντίνου Σάθα «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» προσφέρουν τα «Επίκαιρα». Ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από...
καμία βιβλιοθήκη. Η σειρά αποτελείται από 4 τόµους. Αποκτήστε αυτή την Πέμπτη το δεύτερο τόμο που περιλαμβάνει τα χρόνια 1574-1685. Ο τρίτος περιλαμβάνει τα χρόνια 1686-1770 και ο τέταρτος, τα χρόνια 1770-1821.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
Προεκτάσεις πέραν του ορατού πολιτικού ορίζοντα και της άμεσης διαχείρισης του φαινομένου ενέχει το κίνημα του «Δεν πληρώνω», προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται ότι αυτή η στάση διαφόρων ομάδων πολιτών επιφυλάσσει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης προαναγγέλλει μέσω των «Επικαίρων» την τοποθέτηση ειδικών συστημάτων (μπάρες) στους σταθμούς του μετρό, ενώ μια νέα υπηρεσία αναμένεται να συσταθεί, με αρμοδιότητα τους συνεχείς ελέγχους των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη μεγάλη έρευνα του περιοδικού «Επίκαιρα» μιλούν καταναλωτικοί φορείς, πρωταγωνιστές του κινήματος «Δεν πληρώνω», ενώ θέση παίρνουν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΑΣΤΟΧΙΑ Η «ΝΟΜΙΚΗ»
Την απόλυτη υποστήριξή του στο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στο περιοδικό ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, κατηγορεί την κυβέρνηση πως γίνεται συκοφάντης των πολιτών χαρακτηρίζοντάς τους ως «τζαμπατζήδες», ενώ θεωρεί συμμέτοχους, εμμέσως πλην σαφώς, σε αυτή την εκστρατεία κατασυκοφάντησης και τα ΜΜΕ που σχετίζονται με τις κοινοπραξίες δρόμων. Για την υπόθεση των μεταναστών ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι «δεν υποκινήσαμε τίποτα απολύτως. Συμπαρασταθήκαμε σε ανθρώπους που αγωνίζονται για ζωή και αξιοπρέπεια και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε», ενώ για τη λαθρομετανάστευση σημειώνει ότι «όλοι όσοι μπαίνουν στη χώρα έχουν το ανθρωπιστικό δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέχρι να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς παραμονής τους».

ΝΕΕΣ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ
Φαίνεται ότι οι επιτελείς της κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι, από δω και πέρα, δεν θα τα βγάλουν τόσο εύκολα πέρα με την τρόικα… Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα», κατά την τελευταία επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και της ΕΕ στα υπουργεία πριν από μερικές ημέρες εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους… Από τους δανειστές μας τέθηκε ξανά, αυτή τη φορά όμως πιο επιτακτικά, ο στόχος για άμεσες περικοπές τουλάχιστον 30% επί των δαπανών των υπουργείων «με οποιονδήποτε τρόπο» και ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που είχαν γίνει έως τώρα! Οι εκπρόσωποι της τρόικας, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθούν και απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, αφού τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί δεν προχωρούν!

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ «ΜΕΤΑΝΟΡΦΩΝΕΙ» ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Η Δημόσια Υγεία υπήρξε από τις απαρχές της το κυριότερο υποσύστημα του Κοινωνικού Κράτους. Η παροχή δωρεάν περίθαλψης αποτέλεσε κεντρική επιδίωξη όλων των προοδευτικών - κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη. Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 ήταν κατηγορηματική επ’ αυτού του κομβικού ζητήματος της Πολιτικής Κοινωνίας… Πολλοί δεν έχουν κατανοήσει ακόμη ότι, μεταξύ των άλλων, είναι ένας μηχανισμός βίαιης ανακατανομής του πλούτου και της άλωσης του δημόσιου χώρου υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η αυστηρή κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων από τα δημόσια νοσοκομεία γίνεται αναγκαίος παράγοντας για τη βιωσιμότητά τους. Ο περιορισμός των προσλήψεων αφορά –και μάλιστα καθ’ υπερβολήν– και το χώρο της υγείας. Μία ανάλυση που θα συζητηθεί.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Ο λαός μας δίνει σε καθημερινή βάση ένα δύσκολο αγώνα», λέει στα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν ο Κώστας Σκανδαλίδης. Τη στιγμή που φουντώνει η κοινωνική αντίδραση σε όλα τα επίπεδα, ο Κώστας Σκανδαλίδης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να κινηθούν όπως επιθυμούν και κρίνουν. Προσωπικά πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις τέτοιου τύπου δεν οδηγούν πουθενά και είναι άδικες». Παράλληλα, δηλώνει αντίθετος στην προοπτική συνταγματικής πρόβλεψης για «φρένο» στο έλλειμμα και το χρέος: Ο υπουργός στέλνει μήνυμα στους αγρότες σχετικά με το κλείσιμο δρόμων ότι «οι κινητοποιήσεις τέτοιου τύπου δεν οδηγούν πουθενά και είναι άδικες», ενώ δίνει διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις, την τιμή του πετρελαίου και τους συνεταιρισμούς.

Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι πολιτικές ελίτ του αραβικού κόσμου και της Δύσης για να προδιαγράψουν από τώρα, όσο ακόμη είναι καιρός, το σχήμα της νέας Μέσης Ανατολής που γεννιέται στην Πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ο ίδιος ο πυρήνας της «Αυτοκρατορίας» διχάζεται τώρα βαθιά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο δεδομένο που, εκτός των άλλων, απειλεί καθεστώτα-στυλοβάτες της Pax Americana και Israeliana στη στρατηγικότερη περιοχή του κόσμου. Το επαναστατικό κύμα, που ξεκίνησε στην Τυνησία, συνεχίζεται στην Αίγυπτο, απειλεί την Ιορδανία, την Υεμένη και ποιος ξέρει ποιους ακόμα, θυμίζει σε ορισμένους αναλυτές, με τη μεταδοτικότητά του, τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 1848. Αναλύσεις, άρθρα και ρεπορτάζ για την «επανάσταση των φτωχών» που συμπαρασύρει όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «ΓΥΨΟ»
«Όχι» σε συνταγματική αλλαγή προκειμένου να ενσωματωθεί «φρένο» σε έλλειμμα και χρέος, όπως ζητούν οι Γερμανοί, λέει ο βουλευτής Β' Αθήνας της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στα «Επίκαιρα», και προσθέτει σχετικά με τις επιδιώξεις του Βερολίνου ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές». Παράλληλα, τονίζει ότι οι συντάκτες του Μνημονίου διαπιστώνουν τα αδιέξοδά του και γι’ αυτό ζητούν επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να διευκρινίσει τι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: «Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Η SIEMENS»
Ο κ. Σήφης Βαλυράκης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλώνει οργισμένος με αυτούς που σπεύδουν να χαρακτηρίσουν «φιάσκο» ή «αποτυχία» το Πόρισμα και το συνολικό έργο της Εξεταστικής. «Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, που αφορούσε στη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής υπουργών και υφυπουργών, άνοιξε το δρόμο και για την τιμωρία των ενόχων και την αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου από τη γερμανική εταιρεία…» Απαντά στο ερώτημα γιατί η Επιτροπή δεν εξέτασε το θέμα του «μαύρου» χρήματος των κομμάτων, τονίζοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Την επικαιρότητα σχολιάζουν οι: Σταύρος Λυγερός, Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Αυτιάς, Ζέζα Ζήκου, Μιχάλης Ιγνατίου, Γιώργος Κουβαράς, Μενέλαος Γκίβαλος, Γιώργος Δελαστίκ, Αλέξης Μητρόπουλος, Στρατής Λιαρέλλης, Ειρήνη Βασιλάκη, Ανδρέας Αθανασίου, Σαράντος Καργάκος, Νότης Μαριάς, Γιώργος Κασιμάτης, Κωνσταντίνος Κόλμερ, Χρήστος Κάτσικας, Άγγελος Συρίγος, Προκόπης Παυλόπουλος, Σάββας Καλεντερίδης, Σεραφείμ Φυντανίδης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος κ.ά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!