tromaktiko: Φόβοι στους κύκλους της ΕΕ για μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι στους κύκλους της ΕΕ για μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την ανησυχία σχετικά με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου η οποία οφείλεται στην αναταραχή που συμβαίνει στον αραβικό κόσμο ενώ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι...


η χώρα του δεν είχε τίποτα να κερδίσει από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Εν μέσω ανησυχίας για τις λιβυκές εξεγέρσεις και λόγω του ότι έχουν μειωθεί οι μεταφορές πετρελαίου από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό της Αφρικής, η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent πλησίασε τα 120 δολάρια χθες 2,9 % υψηλότερα κατά το κλείσιμο στο Λονδίνο χθες το βράδυ.
Η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου τύπου Brent, έφτασε έως και 19 % τον περασμένο μήνα, ενώ σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφόρησαν, οι αντάρτες έχουν καταλάβει τον έλεγχο των μεγάλων τερματικών σταθμών πετρελαίου στα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανησυχεί ήδη για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομία της ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την οικονομία Όλι Ρεν δήλωσε ότι η πίεση στις τιμές του πετρελαίου είναι ένα «πολύ ευαίσθητο» θέμα.
Οι τιμές της ενέργειας ήταν σε ανοδική πορεία πριν ακόμη εμφανιστούν οι ταραχές στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Αυτό έχει οδηγήσει τους αναλυτές στην πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της αργότερα αυτό το έτος από το ιστορικό χαμηλό του 1 % που επικρατεί εδώ και 22 μήνες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πληθωρισμό και την πολιτική κατάσταση των χωρών της ευρωζώνης, οπότε παρακολουθούμε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.
Ωστόσο, ο κ. Πούτιν σε συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επικεφαλή της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η Ρωσία βλέπει "πολλές απειλές και κινδύνους" από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα ώστε να περιοριστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
«Κάποιοι Ευρωπαίοι προβλέπουν ότι η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και τα 220 δολάρια, ενώ τώρα είναι στα 118. Για εμάς θα είναι μια πολύ σοβαρή δοκιμασία », είπε. «Δεν βγει τίποτα καλό από αυτό. . . . .»
«Κατανοούμε ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεάσουν αρνητικά την ρωσική οικονομία, επομένως θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να αποτρέψουμε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.»

http://www.7news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=52154:2011-02-25-10-07-21&catid=91:oikonomia
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!