tromaktiko: Λευκωσία: Συγνώμη από την οικογένεια Χατζηκωστή ζήτησε ο Ζαβράντωνας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Λευκωσία: Συγνώμη από την οικογένεια Χατζηκωστή ζήτησε ο Ζαβράντωνας



Σε διασύνδεση της δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας», Άντη Χατζηκωστή, με υποθέσεις τζόγου προέβη ο συνήγορος υπεράσπισης της τρίτης κατηγορουμένης για την υπόθεση Ελενας Σκορδέλλη, Μιχάλης Κυπριανού...
κατά την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού υπέβαλε στον Ζαβράντωνα πως γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αίτια της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή ήταν ο τζόγος. «Ό,τι θέλεις λαλείς. Σεβάστου τη μνήμη του νεκρού», απάντησε ο Ζαβράντωνας.

Ο κ. Κυπριανού του υπέβαλε επίσης ότι ουδέποτε προσεγγίστηκε για να λάβει μέρος στη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, από τον Αντρέα Γρηγορίου, αλλά αυτό το σενάριο το δημιούργησε ο ίδιος για να ενισχύσει την Αστυνομία στην απόδειξη του δικού της σεναρίου, το οποίο την βόλευε σε μια περίοδο που η φήμη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου είχε καταρρεύσει.

«Οι μόνοι που ξέρουν την αλήθεια εδώ είμαι εγώ και οι κατηγορούμενοι, και ο μόνος που ακούει παραμύθια εδώ και δύο βδομάδες είμαι εγώ», απάντησε στη θέση του Δικηγόρου, ο Ζαβράντωνας.

Ο κ. Κυπριανού είπε στο μάρτυρα ότι όλα όσα είπε στην κατάθεση του στην Αστυνομία, εμπλέκοντας τους κατηγορούμενους στην υπόθεση είναι ένα μεγάλο ψέμα και ότι προσφέρθηκε να δώσει σανίδα σωτηρίας στην Αστυνομία, ζητώντας μεγάλα ανταλλάγματα, για να λάβει την απάντηση από τον μάρτυρα πως αυτή είναι η δική του (συνηγόρου υπεράσπισης) εκδοχή και ότι όλα όσα ανέφερε στην κατάθεση του είναι αλήθεια.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ο μάρτυρας κατηγορίας ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Άντη Χατζηκωστή για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε την Αστυνομία και δεν προειδοποίησε για το σχεδιασμό της δολοφονίας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα σχέδια από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη θέση του μάρτυρα ότι ο ίδιος συμβούλεψε τον Γρηγορίου για το όπλο που θα χρησιμοποιούσε στη δολοφονία, ρωτώντας τον συγκεκριμένα αν όντως πιστεύει ότι η διάπραξη της δολοφονίας με κυνηγητικό όπλο ήταν η καλύτερη επιλογή. Ο Ζαβράντωνας απάντησε πως πήρε θέση στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην κινήσει υποψίες και να κάνει τον Γρηγορίου να φοβηθεί ότι ο ίδιος θα τους καταδώσει. Πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε άποψη και αν εξέφραζε ο Γρηγορίου για το όπλο, αυτός θα του έλεγε κάτι διαφορετικό, απλώς και μόνο για να μην τον κάνει να τον υποψιαστεί.

«Από τη μια δεν ήθελες να συμμετάσχεις στη δολοφονία και από την άλλη έδινες συμβουλές για το όπλο που θα χρησιμοποιείτο», είπε ο κ. Κυπριανού, ρωτώντας παράλληλα αν πιστεύει ότι ο Χατζηκωστής είναι αδικοχαμένος και λαμβάνοντας καταφατική απάντηση.

Ο κ. Κυπριανού ρώτησε εν συνεχεία το μάρτυρα γιατί, αφού πιστεύει ότι ο Άντης Χατζηκωστής είναι αδικοχαμένος και αφού γνώριζε για τη δολοφονία δυόμιση περίπου μήνες πριν τη διάπραξη της, δεν ενημέρωσε την Αστυνομία. Ο Ζαβράντωνας είπε ότι αναγνωρίζει ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να ζητήσω ένα συγνώμη από την οικογένεια του μακαρίτη του Άντη τζιαι να βοηθήσω να βρεθούν οι ένοχοι», ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Κυπριανού ρώτησε το μάρτυρα αν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία για το γεγονός ότι γνώριζε για τη δολοφονία και δεν ενημέρωσε, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. «Ήταν και αυτό μέρος της συμφωνίας με την Αστυνομία;», ρώτησε εν συνεχεία ο συνήγορος υπεράσπισης. Ο Ζαβράντωνας διερωτήθηκε για ποια συμφωνία μιλά ο κ. Κυπριανού και επανέλαβε ότι για όλες τις υποθέσεις που κατηγορήθηκε, κατέθεσε από μόνος του την αλήθεια.

Ο κ. Κυπριανού εστίασε μέρος της αντεξέτασης του μάρτυρα στον τρόπο λειτουργίας και δράσης του κατά προηγούμενες υποθέσεις, ώστε να πείσει το Δικαστήριο ότι και σε αυτή την υπόθεση ο Ζαβράντωνας προσπαθεί να ξεγελάσει τους Δικαστές για να γλιτώσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού είπε, αναφερόμενος στο μάρτυρα, ότι από όλο το βίο και την πολιτεία του, ακολουθεί έναν τρόπο ενέργειας παράδοξο. «Στην περίπτωση της δολοφονίας Πετρακκίδη, για να εξαφανίσεις τις υποψίες προσποιήθηκες στη γυναίκα σου ότι έπαιρνες τηλέφωνο στη δουλειά για να τον βρεις, ενώ ήταν ήδη νεκρός», ενώ στην περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας του Αντρέα Γρηγορίου, στην οποία «είχες συνδρομή, τον επισκέφθηκες στο Νοσοκομείο για να δεις αν είναι καλά και να εκφράσεις τη συμπάθεια σου στη γυναίκα του».

Ο Ζαβράντωνας αφού παραδέχτηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό έγινε, ρώτησε το συνήγορο υπεράσπισης τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υπόθεση της δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας». «Είναι για να δείξουμε τον τρόπο λειτουργίας σου, το modus operandi», είπε απαντώντας ο κ. Κυπριανού.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε εξάλλου τον Ζαβράντωνα για το κοντόκαννο κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του, με το μάρτυρα να λέει ότι το κοντόκαννο το είχε για τη λαθροθηρία και πως δεν πρόλαβε καν να το χρησιμοποιήσει, αφού το παρέδωσε στην Αστυνομία. Ο κ. Κυπριανού ρώτησε κατόπιν τον Ζαβράντωνα αν έχει ανακριθεί από την Αστυνομία για την υπόθεση της δολοφονίας Χατζηκωστή, καθώς είχε στην κατοχή του κοντόκαννο κυνηγετικό, έχει εμπειρία στα όπλα, έχει το ίδιο ανάστημα -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- με το δολοφόνο του Άντη Χατζηκωστή και ήταν στενός συνεργάτης με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη (Αλεξούι).

Ο Ζαβράντωνας απάντησε ότι δεν χρειάστηκε να τον ανακρίνουν για την υπόθεση γιατί γνωρίζει η Αστυνομία ότι δεν είχε σχέση με τη δολοφονία. Επίσης, είπε ότι ο Αλέξης ανέφερε στην Αστυνομία ό,τι ο ίδιος του είχε πει από όσα γνώριζε από τον Γρηγορίου. Είπε ακόμη, ότι το βράδυ της δολοφονίας, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να παραλάβει συγγενείς του, του τηλεφώνησε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης για να του πει ότι δολοφονήθηκε ο Χατζηκωστής αλλά και να τον ρωτήσει στοιχεία σχετικά με τις μοτοσικλέτες που θα χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου και στο γεγονός ότι δύο με τρεις ημέρες μετά την κλοπή, ο ίδιος θεάθηκε λασπωμένος και να κουτσαίνει. Ο Ζαβράντωνας απάντησε ότι δεν είναι λογικό να ήταν λασπωμένος μέρες μετά την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου αν αυτός ήταν που προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, ενώ πρόσθεσε πως επειδή πήγαινε συχνά κυνήγι, τα ρούχα του ήταν πολλές φορές λασπωμένα. Όσον αφορά στο γεγονός ότι κούτσαινε, ο Ζαβράντωνας είπε ότι είχε κάνει εγχείρηση στο γόνατο, στις αρχές περίπου του Οκτωβρίου και ότι παρά τις υποδείξεις των γιατρών και της φυσιοθεραπευτού του να μην πάει για κυνήγι, αυτός πήγαινε και δημιούργησε πρόβλημα στο γόνατο του. Στο τέλος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Κυπριανού ζήτησε από τον Ζαβράντωνα να προσκομίσει πιστοποιητικά από τη χειρουργική αυτή επέμβαση.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 15:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!