Τελικά πρέπει να κάνουμε κριτική στη νέα Δημοτική αρχή ή όχι;
Σύμφωνα με τους "μουτζαχεντίν" της κίνησης "Καλή Μέρα", ΟΧΙ. Μόλις τολμήσει κάποιος να αρθρώσει κάποια αντίθετη άποψη, του την πέφτουν από παντού! Ξεκινούν οι λάτρεις του διαδικτύου, συνεχίζουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την ενημέρωση (και μαθαίνουμε είναι πολλοί) και τέλος παίρνουν το λόγο τα παπαγαλάκια της γειτονιάς.
Είναι νωρίς λένε. Τόσα χρόνια που δεν κινούταν τίποτα, γιατί δε μιλούσατε; Συμπληρώνουν με νόημα!
Είναι νωρίς θα πούμε και εμείς, η περίοδος χάριτος είναι άλλωστε ελληνική εφεύρεση, αν και από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ακούσαμε: "είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και δεν θέλουμε περίοδο χάριτος".
Βέβαια οι ίδιοι που διαμαρτύρονται δεν χάνουν την ευκαιρία να κατακεραυνώνουν τις άλλες παρατάξεις (π.χ. θέμα ΟΛΠ) κάθε φορά που κάνουν τη "γκέλα" . Και αυτό είναι το σωστό, αν προκύπτει θέμα οφείλουν οι "ενεργοί" πολίτες, οι παρατάξεις να ενημερώνουν το ευρύ κοινό και σήμερα αυτό μπορεί να γίνει σχεδόν άμεσα, με την εξέλιξη των ΝΤ. Άλλωστε έτσι γινόταν πάντα, αυτό είναι το παιχνίδι, έτσι λειτουργεί τελικά η δημοκρατία και βέβαια δεν μιλάμε για υβριστικά κακοπροαίρετα κείμενα! Επιπλέον η «κριτική», η άλλη ματιά πολλές φορές βοηθάει, φωτίζει αθέατες όψεις ενός θέματος και διευκολύνει για ορθότερες αποφάσεις.
Γι’ αυτό καλό είναι να μην ταράσσονται οι υποστηριχτές, κανένας δεν έβγαλε άχρηστο κανέναν. Επιπλέον η νέα Δημοτική αρχή έχει μια πολύ καλή επικοινωνιακή ομάδα που αντιμετωπίζει άμεσα ότι «πέφτει κάτω»!
Κάθε μέρα ένα ή δύο δελτία τύπου φιγουράρουν σε ενημερωτικά blogs και τοπικές εφημερίδες! Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική αρχή που κάτι δημοσίευε κάθε τρεις μήνες!
Όμως οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου δεν είναι η διοίκηση ούτε η λειτουργία της Δημοτικής αρχής. Είναι η προσεκτική παρουσίαση ή ακόμα και ο εξωραϊσμός μιας κατάστασης.
Επομένως χρειάζεται η κριτική για ό,τι προκύπτει και έχουν προκύψει θέματα. Σε πολλά θέματα μάλιστα έχουμε την ίδια συνταγή που τόσα χρόνια, εφαρμοζόταν στο Δήμο με μια ίσως πιο «κυριλέ» διαχείριση. Υπήρξαν και καλές στιγμές, δεν τα μηδενίζουμε όλα. Όμως τουλάχιστον τώρα στην αρχή δεν βλέπουμε το καινούργιο που η κίνηση έλεγε ότι θα φέρει. Πιο συγκεκριμένα:
Τα Δημοτικά συμβούλια γίνονται με πλήθος θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, συνεχείς διακοπές, φωνές και έλλειψη ευελιξίας για χρήσιμες αποφάσεις. Κλασικό παράδειγμα η αντιπαράθεση για τον ΟΛΠ, αντί να δοθεί η δυνατότητα με πρωτοβουλία της διοίκησης, οι παρατάξεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρουν κοινό δρόμο, οδηγήθηκε η κόντρα στα άκρα με τελικό στόχο να εκτεθούν οι αντίπαλοι και όχι να κερδίσει ο Δήμος.
Καταγράφηκαν δυστυχώς και αλαζονικές συμπεριφορές από ευτυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις «των νικητών».
Έγιναν τοποθετήσεις προισταμένων με όποιο τρόπο έγιναν, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τα σωματεία και ακόμα δεν είδαμε μια ανακοίνωση για το θέμα.
Προκηρύχτηκαν θέσεις συμβούλων, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη σε τοπικό έντυπο μικρής εμβέλειας, δεν έχουμε πληροφορηθεί ποιοι και με τι προσόντα επιλέχτηκαν, ενώ υπάρχει η ιστοσελίδα του Δήμου και έχει γίνει τόση κουβέντα για την ανοικτή διακυβέρνηση και διαφάνεια.
Οι καθαρίστριες ΙΔΑΧ (σχολείων) και κάποιοι συμβασιούχοι μέχρι και 17-2-11 ήταν απλήρωτοι και ξέρουμε αν πληρώθηκαν.
Δόθηκαν με ευκολία, πάλι επιχορηγήσεις σε φορείς για διοργάνωση εκδηλώσεων.
Διοργανώνονται πάλι γιορτές για τις Αποκριές με γνωστό- άγνωστο αοιδό στην πλατεία και καλό θα είναι να πληροφορηθούμε τα ποσά για να συγκρίνουμε το πέρυσι με το φέτος.
Η ιστοσελίδα του Δήμου 50 μέρες μετά συνεχίζει να υπολειτουργεί και να δημοσιεύει επιλεκτικά θέματα.
Μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και το σεβασμό του πολίτη καθυστερούν(Συμβούλιο Διαβούλευσης, συμπαραστάτης του Δημότη).
Για το θέμα του ΟΛΠ ουσιαστικά υπήρξαν βιαστικές κινήσεις και προχειρότητα και μακάρι τελικά να δικαιωθούν οι ενθουσιασμένοι.
Για τις συγχωνεύσεις σχολείων διαβάσαμε την εύκολη θέση χωρίς να μπαίνει στην ουσία και σε σοβαρότερα θέματα.
Οι δημοτικές παρατάξεις σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», άρθρο 66 θα έπρεπε να έχουν γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη από 30 -1-11. Τεράστιο θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, που το αντιμετώπισε η κίνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση και θα έπρεπε να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Οι άλλες παρατάξεις είναι πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και συμμέτοχοι στη λειτουργία και έχουν ρόλο. Το ρόλο αυτό έχει ευθύνη η κάθε διοίκηση να τον διευκολύνει για το συμφέρον της λειτουργίας του Δήμου.
Όλα τα παραπάνω είναι θέματα, άλλα σημαντικά άλλα όχι και επειδή είναι αρχή η δημοτική αρχή μπορεί να τα διορθώσει. Αρκεί να τα κοιτάξει και όχι να τα απορρίψει επειδή τα θεωρούν κάποιοι "κακή κριτική"
DrK
ΝΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
http://neakeratsiniou.blogspot.com/