tromaktiko: Επιπλοκή στην ανάπλαση της νέας παραλίας ; .

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Επιπλοκή στην ανάπλαση της νέας παραλίας ; .



Έκπτωση πάνω από 50% προσφέρθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του δεύτερου τμήματος της νέας παραλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν ανεπίσημα μετά από το χθεσινό άνοιγμα των προσφορών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 43,2 εκ. ευρώ και η έκπτωση που αναμενόταν δεν ήταν πάνω από 30% και σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, πρόσφερε έκπτωση 52,75%, δηλαδή θα το εκτελέσει με 20,412.000.
Ήδη θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση του προσωρινού αναδόχου, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορά είχαν τη διαβεβαίωση των υπηρεσιών του δήμου ότι δεν υπήρχαν ελαττώματα ή ατέλειες στο φάκελο που είχε κατατεθεί.
Στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι εταιρείες που δεν επελέγησαν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ενστάσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει λόγος για τον οποίο να απορριφθεί η προσφορά.
Επειδή όμως πρόκειται για μεγάλη έκπτωση, θα πρέπει ο ίδιος ο προσωρινός ανάδοχος να καταθέσει εγγυητικές επιστολές για το πόσο της έκπτωσης, το οποίο έχει προσφέρει και το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό.
Όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου των τεχνικών έργων, οι εγγυητικές είναι απαραίτητες μετά από ένα ποσό έκπτωσης, διότι οι εργολάβοι που προσφέρουν τις υψηλές εκπτώσεις πρέπει να μπορούν να διαβεβαιώσουν έμπρακτά ότι έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το έργο και να μην βαλτώνουν οι κατασκευές με την προσφορά μεγάλων εκπτώσεων που θα μπορούσαν να είναι προσχηματικές ή προσυνεννοημένες.
«Προφανώς για να προσφέρει έκπτωση 50% μία εταιρεία, μπορεί να την τεκμηριώσει», έλεγαν χαρακτηριστικά και μπορεί να αναλάβει και το ρίσκο να αποδείξει ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος ανάδοχος προσέφερε έκπτωση 44%, δηλαδή η προσφορά του ήταν 3,5 εκ. ακριβότερη.Επειδή τα συνολικά κονδύλια του έργου είναι διασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ, η διοίκηση πολύ σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει που θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία θα απελευθερωθούν από την έκπτωση που θα προκύψει για το έργο.
Αρκετά ιστολόγια έχουν ήδη αναφερθεί στο ζήτημα της «κωλυσιεργίας» και βλέπουν το πρώτο πιθανό σκάνδαλο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Ίδωμεν…

Τεν-Τεν

http://www.spnews.gr/index.php/local-gov/thessaloniki/4691-paralia
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!