tromaktiko: Νομιμοποίηση Εσόδων από τις Παράνομες Δραστηριότητες

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Νομιμοποίηση Εσόδων από τις Παράνομες Δραστηριότητες



του Άγγελου ΤΣΙΓΚΡΗ 
Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σήμερα μια από τις σοβαρότερες απειλές για την κοινωνία. Μαζί με την καταστροφή του περιβάλλοντος, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξελίσσεται σε πολυδιάστατη και δύσκολα ελεγχόμενη απειλή. Μια απειλή πάνω και πέρα από εθνικές κυβερνήσεις και εθνικά σύνορα που -χωρίς κανένα ενδοιασμό- ισοπεδώνει συνειδήσεις ατόμων και θεσμών.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνίσταται στην μετατροπή των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε άλλη μορφή προκειμένου να μην μπορεί να ανιχνευθεί η προέλευσή τους. Αυτό πραγματοποιείται με την εισαγωγή των παράνομων εσόδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε με το σπάσιμο μεγάλων ποσών σε μικρότερα και την κατάθεσή τους σε λογαριασμούς είτε με την αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια σειρά από συναλλαγές προκειμένου τα συγκεκριμένα ποσά να απομακρυνθούν από την πηγή της προέλευσής τους. Τέλος, επιχειρείται η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της νόμιμης οικονομίας μέσω της επένδυσής τους σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.

Ανταποκρινόμενοι στο γενικότερο αίτημα της κοινωνίας για θωράκιση από το οργανωμένο έγκλημα, πρέπει άμεσα ως χώρα να αναθεωρήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταστολή των εγκλημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της αντιμετώπισης των φαινομένων νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και της διακοπής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταλλασσόμενες μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησής του μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, το μέγεθος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κυμαίνεται διεθνώς από 2 έως και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -διατυπώνοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει το εν λόγω φαινόμενο- δήλωσε πρόσφατα ότι: «…το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος αποτελεί τον πυρήνα του οργανωμένου εγκλήματος και πρέπει να εκριζώνεται όπου και αν βρίσκεται».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται εντονότερο σε χώρες που υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ανίχνευσης λόγω της ανυπαρξίας αποτελεσματικών μηχανισμών καταπολέμησης του φαινομένου.

Ενόψει του κινδύνου αυτού, η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να απομακρυνθεί -κατά το δυνατόν- ο κίνδυνος να αποτελέσουμε ως κράτος πόλο έλξης τέτοιων φαινομένων μεγάλης κλίμακας.

Πρέπει το πολιτικό σύστημα να αποδείξει στην πράξη την αταλάντευτη βούλησή του να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία και μπορεί να συμβεί με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότησή τους από τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από εγκληματικές δραστηριότητες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!