νοσηλεύονται σε μονάδες της χώρας σε βαριά κατάσταση από τον ιό Η1Ν1.
Τα θύματα έχουν φτάσει τα 27 ενώ από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα τουλάχιστον 131 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό Α (Η1Ν1) εμφάνισαν βαριά συμπτώματα και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Αυξημένη δραστηριότητα της νέας γρίπης στη χώρα μας για τις επόμενες εβδομάδες προβλέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη στιγμή που θα θύματα του ιού Η1Ν1 αυξάνουν καθημερινά. Συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για την εποχική νόσο θα έχει αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας διοργανώνουν αύριο, Δευτέρα συνάντηση εργασίας με θέμα: «Εποχική γρίπη 2010-2011: Η κατάσταση στην Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η αύξηση της θνησιμότητας υποδηλώνει την ανάγκηπροληπτικών μέτρων, τα οποία είναι:
* Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό
*Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
*Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Από εφημερίδα Καθημερινή: "Ο επίκουρος καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος - συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας δίνει πρακτικές απαντήσεις μέσω της «Κ» για τη φετινή γρίπη, η οποία, όπως φαίνεται, θα μας ταλαιπωρήσει για περίπου δύο μήνες ακόμα.
– Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε ό, τι αφορά τη δραστηριότητα της γρίπης;
– Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Tμήμα Eπιδημιολογικής Eπιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σταδιακά αυξανόμενη και ήδη νοσεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες. Στην Ελλάδα το επικρατούν στέλεχος γρίπης που εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α (Η1Ν1)2009 που προκάλεσε την περυσινή πανδημία γρίπης.
– Ποια είναι η διαφορά της φετινής «εποχικής» γρίπης σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενων ετών;
– Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα της περιόδου εποχικής γρίπης 2008-2009, η δραστηριότητα φέτος βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίοδο εποχικής γρίπης αναμένεται να νοσήσει περίπου το 5% - 10% του πληθυσμού. Το πόσοι πολίτες θα προσβληθούν φέτος εξαρτάται από την ανοσία του πληθυσμού σε σχέση με την περυσινή πανδημία, καθώς και από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψής του.
– Πόσο πιο «επικίνδυνη» θα είναι για τους ασθενείς η φετινή γρίπη;
– Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σπάνια πνευμονία ακόμα και σε νέα άτομα, γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2011 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 108 σοβαρά περιστατικά γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 22 θάνατοι, που αφορούν στην πλειονότητα άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη και κύρια κλινική εκδήλωση τη σοβαρή πνευμονία. Τα 14 από τα 22 θανατηφόρα κρούσματα αφορούν άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα.
– Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από τη γρίπη;
– Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, η σωστή χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ειδικά για το τελευταίο είναι μεγάλης σημασίας η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σημειωτέον πως η Εθνική Eπιτροπή Eμβολιασμών εδώ και μήνες έχει προτείνει τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Ελπίζουμε να μην υπάρξει αμέλεια εμβολιασμού από τις ομάδες υψηλού κινδύνου φέτος.
– Το φετινό εποχικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1);
–Ναι. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης περιλαμβάνονται στο φετινό τριδύναμο εμβόλιο γρίπης. Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα αναφοράς της γρίπης, δίκτυο εργαστηριακής επιτήρησης του ιού."
irenepan.posterous.com