tromaktiko: Επιστροφή στα πέτσινα χρόνια

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Επιστροφή στα πέτσινα χρόνια



Το Σαββατιάτικο «ντέρμπι» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αποτελεί από μόνο του μια μαγική εικόνα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μαγική εικόνα, η «διαιτησία», οι «φίλαθλοι», η «ασφάλεια» του γηπέδου, η διοίκηση των γηπεδούχων, όλα ανύπαρκτα, αποτελούν μαγική εικόνα.
Θα μπορούσα να γράψω απλά μερικές λέξεις, δεν χρειάζεται να υποστηρίξω τίποτα, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…

Κάθε χώρος έχει τα δικά του «πέτρινα χρόνια». Εκείνη την εποχή δηλαδή που τίθενται οι κανόνες και οι βάσεις, βρίσκονται τα εργαλεία και οι μηχανισμοί που θεμελιώνουν τη σημερινή εποχή. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει φυσικά τα δικά του «Πέτρινα Χρόνια», τα χρόνια στα οποία οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν για τη φανέλα και μια πορτοκαλάδα, οι διαιτητές ήταν ερασιτέχνες και σφύριζαν αυτά που έβλεπαν, τα παιχνίδια παίζονταν στο γήπεδο, οι φίλαθλοι κάθονταν ανακατεμένοι στις κερκίδες για να απολαύσουν αθλητικό θέαμα πολλές φορές μάλιστα με όλη! τους την οικογένεια…

Αυτές οι πρωτόγονες καταστάσεις «ευτυχώς» σήμερα αποτελούν παρελθόν. Γιατί μετά τα πέτρινα χρόνια που κανονικά θα έπρεπε να θεμελιωθεί ο επαγγελματισμός, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων για αθλητές, διαιτητές και παράγοντες, ακολούθησαν τα πέτσινα χρόνια. Που με τη σειρά τους θεμελίωσαν τις μεθόδους και τους μηχανισμούς με τους οποίους μια ομάδα μπορεί να κερδίζει εντός γηπέδων χωρίς να έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο.

Οι μηχανισμοί αυτοί έγιναν γνωστοί σε όλους, ποιος έχει ξεχάσει την «παράγκα» και ποιος δεν έχει ακούσει για τα παραρτήματα των αιωνίων αλλά και άλλων κατά καιρούς ομάδων που αποκτούν δύναμη, στο βρώμικο μικρόκοσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα χρόνια αυτά τα πέτσινα, που τα πρωταθλήματα κρίνονταν από τον «κοκκαλιάρη» με την παράγκα του και το «θείο» που τα παρακολουθεί όλα αφ’ υψηλού, νομίζαμε όλοι ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ώσπου ένα «ντέρμπι» ήρθε να μας ξυπνήσει από το γλυκό όνειρο που βλέπαμε. Ο νέος κυρίαρχος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ο «fat boy», έχει διαφορετική γνώμη, επιθυμεί την επιστροφή στα πέτσινα.

Φέτος παρακολουθούμε την επανασύσταση μιας κλίκας σύνθετης, που αποτελείται από φιλικά σωματεία και εκτείνεται μέχρι τη διοργανώτρια αρχή και τη διαιτησία. Ο τρόπος μάλιστα που εφαρμόζεται το όλο σχέδιο είναι απροκάλυπτος. Από την πρώτη αγωνιστική πραγματοποιείται συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού των πάντων και εγκαθίδρυσης του νέου καθεστώτος, με τη χρήση των ΜΜΕ που άθελά τους γίνονται αρωγοί αυτού του μηχανισμού.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην βλέπει το τι συντελείται στο Ελληνικό ποδόσφαιρό αυτή τη στιγμή. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι και οι άλλοι, οι πολυμετοχικοί, το ίδιο θα έκαναν. Πρώτον γιατί δεν το έκαναν και δεύτερον γιατί θέλουμε επιτέλους να ασχοληθούμε με το άθλημα ποδόσφαιρό και όχι με όλους τους άλλους τρόπους που κερδίζεται ένα ποδοσφαιρικό ματς!

Έχω απογοητευτεί πλήρως από τις απόψεις που άκουσα τις τελευταίες μέρες. Είναι προφανές ότι όλοι εκφράζουμε την άποψή μας εκ του ασφαλούς χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό που υποστηρίζουμε στην καθημερινότητά μας. Όλοι όσοι θεωρείτε μαγκιά να κερδίσεις ένα παιχνίδι με οποιοδήποτε τρόπο εκτός από τον καθαρά αθλητικό, σκεφτείτε πώς θα σας φαινόταν κάτι τέτοιο στην προσωπική σας ζωή…

http://www.sportsecrets.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!