tromaktiko: Η αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού



Ο ξυλοδαρμός αστυνομικού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας, το επεισόδιο μεταξύ μαθητών στο λύκειο Βεργίνα... , τα επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών και διοργανωτών εκδήλωσης κατά της λαθρομετανάστευσης στις Φοινικούδες, οι ειρηνικές εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών Λάρνακας και η προκλητική κατάληψη παραλιακού χώρου στην περιοχή Μακέντζι από «αγανακτισμένους πολιτικούς πρόσφυγες», καταδεικνύουν τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα του προβλήματος που δημιουργεί η παρουσία χιλιάδων «πολιτικών προσφύγων» και λαθρομεταναστών στην επαρχία Λάρνακας.
Μια μικρή, φιλειρηνική, φιλόξενη επαρχία λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης, μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης μεταξύ όλων αυτών, που διαβιούν σε αυτή και καλούνται να συνυπάρξουν ομαλά, προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και για το δικό τους ατομικό καλό. Η παρουσία δύο και πλέον χιλιάδων αιτητών πολιτικού ασύλου στην επαρχία, αλλά και εκατοντάδων παράνομων έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, που η προκλητική συμπεριφορά έστω και μικρής μερίδας αλλοδαπών δημιουργεί εκρηκτικό και συνάμα συγκρουσιακό κλίμα.
Στην όξυνση του κλίματος αυτού, συμβάλλουν και οι δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, αλλά και του εκπροσώπου της κίνησης στήριξης αλλοδαπών ΚΙ.Σ.Α. Δηλώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεων είναι προκλητικές, αλλά και εμπρηστικές.
Αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος στη Λάρνακα. Προβλήματος, που απειλή να πάρει παγκύπρια διάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλους.
Πρώτιστα, θα πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον οι εμπρηστικές δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων όπως αυτή της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία κάλεσε πρόσφατα τους ταραξίες Παλαιστίνιους που μετείχαν στα γεγονότα του ξυλοδαρμού του αστυνομικού, να διαμαρτυρηθούν στα κόμματα. Το κράτος και η πολιτεία, θα πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους έναντι των παρανομούντων και των ταραξιών. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής με την Συρία την Αίγυπτο, το Ιράν και το Ιράκ, κάτι που έχει επιτευχθεί στην περίπτωση του Λιβάνου. Επιβάλλεται η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η ανεξαρτησία των επιφορτισμένων υπηρεσιών, η αύξηση των επιτροπών και των χώρων υποδοχής και παραμονή των μεταναστών σε αυτούς.
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Κύπρο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει και η συμβολή, αλλά και η συνδρομή και των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. Αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η περαιτέρω ενίσχυση της FRONTEX, αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας να αναλάβει η δύναμη την εποπτεία των θαλάσσιων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία. Καθώς επίσης και η κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι θα είναι καταστροφική και θα επιδεινώσει το ήδη σοβαρό πρόβλημα, μια τυχόν συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. για ελευθεροποίηση του καθεστώτος θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην Ε.Ε.
Σοβαρά προβλήματα και επιδείνωση της όλης κατάστασης θα δημιουργηθούν για τη χώρα μας, αν η Τουρκία συνεχίσει την προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης των κατεχόμενων, αλλά και των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Των υψηλών επιδομάτων και των χαλαρών διαδικασιών επίδοσης τους.
Η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικός προορισμός λόγω των υψηλών επιδομάτων και των χαλαρών διαδικασιών επίδοσης τους. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΣ που δημοσιεύτηκαν στη Χαραυγή στις 20 Φεβρουαρίου 2011 για την ανάγκη απεξάρτησης των πολιτικών προσφύγων από τα επιδόματα και η ανάγκη να εισέλθουν στην αγορά εργασίας καταδεικνύει την αποτυχία της Κυβερνητικής επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν θετικά στην ομαλή επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει πρώτα να αφουγκραστούν την αγωνία και τις ανησυχίες των πολιτών. Να δώσουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Από ότι διαφαίνεται και αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διαχειριστή αποτελεσματικά.


Αναστάσης (Τάσος) Γιαπάνης
Επαρχιακός Γραμματέας Δη.Συ Αμμοχώστου
Μέλος Πολιτικού Γραφείου Δη.Συ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!