tromaktiko: Αντίστροφη μέτρηση για τον Καντάφι

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για τον Καντάφι



Εμφανείς είναι πλέον οι ενδείξεις ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Καντάφι, καθώς ο Λίβυος ηγέτης έχει απέναντί του ολόκληρη τη Δύση να του δείχνει το δρόμο της παραίτησης.Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε τον Καντάφι να τερματίσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι όποιες πιέσεις της διεθνούς κοινότητες προς το καθεστώς της Λιβύης πρέπει να είναι πολιτικές και όχι στρατιωτικές.

Στο εσωτερικό ο Καντάφι δίνει μάχη να κρατήσει την Τρίπολη και τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ζαουίγια, όπου γίνονται οι πιο σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντιφρονούντες και τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Την ίδια ώρα στη Βεγγάζη, η οποία αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα των αντιφρονούντων, συγκροτείται προσωρινή κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτών και στρατιωτικών με στόχο την προσφυγή σε εκλογές.

Στα χέρια των αντιφρονούντων είναι και η Ναλούτ, όπως και πολλές άλλες πόλεις, οι οποίες τέθηκαν κάτω από την προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης και οι κάτοικοί τους σχεδιάζουν πορεία για την «απελευθέρωση» της Τρίπολης.

Ωστόσο ο Καντάφι, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι έμενε σε υπερσύγχρονα παλάτια με τζακούσι και βασιλικές ανέσεις, επέρριψε για άλλη μία φορά την ευθύνη για την εξέγερση στους ξένους, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink του Βελιγραδίου δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης επικρίνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του και την έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

star.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!