Για τον λόγο αυτό, η αμοιβή του, σύμφωνα με το άρθρο 4 τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου, καθορίζεται διοικητικά και δεν επιτρέπεται η διαπραγμάτευσή της. Για την εξυπηρέτηση, δε, των αναγκών της εθνικής οικονομίας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι η αμοιβή θα καθορίζεται σε ποσοστό, το οποίο θα μειώνεται, όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής.
Όμως, με τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου -συνεχίζει ο κ. Βλαχάκης- αναιρείται ο χαρακτήρας του συμβολαιογράφου ως δημοσίου λειτουργού, δεδομένου ότι εισάγεται η «ελεύθερη διαπραγμάτευση», όταν πρόκειται να εισπραχθεί αμοιβή σε συμβάσεις στις οποίες, κατά την εισηγητική έκθεση, «η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής είναι πολύ μεγάλη».
Οι συμβολαιογράφοι, «έχοντας επίγνωση των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών», προτείνουν την απάλειψη της επίμαχης αυτής δεύτερης παραγράφου του εν λόγω άρθρου και την καθιέρωση «διοικητικά αναλογικής αμοιβής σε ποσοστό το οποίο θα μειώνεται ελαχιστοποιούμενο, όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής». Έτσι, υπογραμμίζει ο κ. Βλαχάκης, θα «εξυπηρετείται πλήρως ο σκοπός της προαγωγής της εθνικής οικονομίας, όπως διατυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, χωρίς να καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της παροχής της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας».
Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι, επειδή ορισμένες τροποποιήσεις που έγιναν το 2004 και 2008 στον Κώδικα Συμβολαιογράφων χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά, με συνέπεια τη δυσφήμηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, η συντονιστική επιτροπή συντάσσεται με την κατάργηση «της αμοιβαίας μετάθεσης συμβολαιογράφων, συγγενών πρώτου βαθμού μεταξύ τους, καθώς και με τη μετάθεση του συμβολαιογράφου με αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 67%, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν και άλλες προϋποθέσεις».
zougla.gr