Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Τελικά φαίνεται πως μαζεύτηκαν τόσες πολλές επενδύσεις και επενδυτές που χάσαμε το μπούσουλα. Που να πρωτοσταθεί κανείς: Νέος επενδυτικός νόμος.
Κίνημα νεανικής επιχειρηματικότητας. ΣΔΙΤ. ΕΣΠΑ. Και άλλα ωραία πράσινα ελληνικά: Τζέρεμι. Ινβέστ ιν Γκρις. Μπίζνες Φρέντλι Γκρις. Κάτι σαν το πάλαι ποτέ τουριστικό σύνθημα του ΕΟΤ: «Λίβ γιορ μιθ ιν Γκρίς». Μπορεί όμως η Ελλάδα να γίνει ένα επενδυτικός… παραντάις, όπως λένε στο ΥΠΕΚΑ;
Δυστυχώς, απ, ότι φαίνεται, δεν έχει και πολύ μιθ. Μάλλον για… μίζερυ, την βλέπω την κατάσταση. Ο επενδυτικός ή αναπτυξιακός νόμος (ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν καλά - καλά στο υπουργείο πώς να τον πουν), αν τον ανοίξετε, ξεκινάει με τρεις - τέσσερις σελίδες για το ποιους ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ. Και μετά με δυο λόγια λέει ότι οι βασικότερες καλύψεις που δίνει αφορούν φοροαπαλλαγές. Πληρώνουμε σε… είδος όπως λέγαμε παλιά, το οποίο όμως το έχουμε υπολογίσει για να σας το «πουλήσουμε».
Για να δούμε: 120 εκατ. από τον…Τζέρεμι (δηλαδή από την Ευρώπη) για την νεανική επιχειρηματικότητα, κι άλλα 180 εκατ. για ψηφιακές εφαρμογές. Α, και άλλα 60 εκατ. για μικροδάνεια. Τέλεια. Συνολικά, 5,2 δις. θα πέσουν –λέει- στην αγορά από το ΕΣΠΑ μέσα στο χρόνο, κι άλλα 2,5 δις. ως το καλοκαίρι κιόλας από το Ταμείο για την επιχειρηματικότητα . Μα τότε που είναι το πρόβλημα. Βλέπετε εσείς κανένα πρόβλημα; Απορώ γιατί έρχονται οι ξένοι να μας δανείσουν. Ας τους δώσουμε εμείς τίποτα, να βοηθήσουμε και τη φουκαριάρα τη Μέρκελ να πάρει τις εκλογές.
Αφήστε κι εκείνο το προτζεκτάκι (τα ΄μαθαν και αυτά οι ΠΑΣΟΚοι) για την ελληνική Ριβιέρα των 5 δις. στην παραλιακή. Λίγο έλλειψε ν ακούσουμε να δούμε στους τοίχους γραμμένο το σύνθημα «Ελληνικο + Κατάρ = Λόβ». Μόνο που απ ότι φαίνεται οι εμίρηδες, δεν είδαν με τόσο καλό μάτι ούτε τις προτάσεις του Αθεμπίγιο, ούτε τη μπερδεψούρα των ιδιοκτησιών και των νομικών δεσμεύσεων στην παραλιακή. Και που για όσους γνωρίζουν καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις μισές τουλάχιστον από τις δράσεις που προτείναμε για το Ελληνικό. Για τον απλούστατο λόγο ότι στο προηγούμενο ξεπούλημα, είχαμε ήδη δεσμευτεί σε αυτούς που πήραν ότι δεν θα εμφανιστεί άλλος στην περιοχή. Κάτι που ισχύει και για το καζίνο, και για το αεροδρόμιο και για πολλές άλλες δράσεις. Και γι αυτό τα παλικάρια μας γύρισαν άπρακτα και μασούσαν τα λόγια τους για το τι έγινε στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα.
Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε άλλωστε και με την ακίνητη περιουσία του δημοσίου; Η μισή και παραπάνω αποδεικνύεται ανεκμετάλλευτη, όπως πρώτοι στο «Ποντίκι», αποκαλύψαμε.
Ας είμαστε λοιπόν ρεαλισταί, που έλεγε κάποτε και ο Τόλης.
http://topontiki.gr/article/14302