tromaktiko: Η Ευρώπη δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευρώπη δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης



Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης για την...
κατάσταση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη μετά την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απευθυνόμενος προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστορμ τόνισε:

"Κάνω μια υπόθεση που φοβάμαι ότι σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Πολίτες του Αραβικού κόσμου στην ανάγκη τους να βρουν καλύτερη τύχη, εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και άλλοι από αυτούς καταφεύγουν στην Ιταλία -το βλέπουμε και με τη Λαμπεντούζα-, άλλοι ψάχνουν και άλλες οδούς και κατευθύνονται στην Τουρκία όπου δε χρειάζονται βίζα γιατί οι χώρες τους έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία, άλλοι πάνε στη Μάλτα και άλλοι στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Στη συνέχεια, κάποιοι αιτούνται άσυλο και είναι δεδομένο πως εκεί θα έχουμε εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο II. Αν όμως και τότε υπάρξει προσφυγή κάποιου αιτούντα άσυλο και πάλι θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις όπως και μέχρι σήμερα είχαμε καταδικαστικές αποφάσεις από εθνικά δικαστήρια πριν φτάσουμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι υποκρισία όμως να μη βλέπουμε την πραγματικότητα. Και ας υποθέσουμε ότι κάποιοι από όσους κινούνται παράνομα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συλλαμβάνονται και ζητά η Ευρώπη από την Τουρκία να τους δεχθεί πίσω με τη διαδικασία επανεισδοχής. Με βάση τη συμφωνία, της οποίας το πέρας των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε η Επιτροπή, χρειάζεται μία διετία για την εφαρμογή της συμφωνίας και επιπλέον 3 χρόνια για τη μεταβατική περίοδο για τους υπηκόους τρίτων χωρών, δηλαδή συνολικά πέντε χρόνια. Αυτούς δηλαδή που θα συλλάβουμε αυτή την περίοδο, με βάση την κρίση που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2016 ή το 2017 για να τους δεχτεί πίσω η Τουρκία. Με τέτοια διαχείριση όμως πολύ φοβάμαι ότι η Ευρώπη δε στέκεται σήμερα στο ύψος των περιστάσεων".

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών κατά το κλείσιμο της συζήτησης η Επίτροπος Μάλμστρομ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά υφέρποντα προβλήματα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ίσως στο πλαίσιο της συνεργασίας με την FRONTEX αντιμετωπισθούν κάποια από αυτά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ανέγερση τείχους δεν επιλύει το πρόβλημα αφού υπάρχουν σημαντικότερες προτεραιότητες την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τέλος, δίνοντας στοιχεία στους Ευρωβουλευτές σχετικά με τον αριθμό των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα από άλλα κράτη μέλη ανέφερε πως την περίοδο 2009 -2010 υπήρξαν 16000 αιτήσεις προς την Ελλάδα από τις οποίες 12000 έγιναν δεκτές, ωστόσο, μόνο 2951 εκτελέστηκαν τελικά.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!