tromaktiko: Δύσκολος ο χρόνος για την αμπελουργία εκτιμά η ΕΚΑ Πάφου

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Δύσκολος ο χρόνος για την αμπελουργία εκτιμά η ΕΚΑ Πάφου



Είναι προφανές ότι και η φετινή χρονιά θα είναι προβληματική στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας, εκτιμά η ΕΚΑ Πάφου. Μετά και από σύσκεψη που έγινε υπό την Προεδρία του υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και με τη...
συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων, των οινοβιομηχανιών, του ΣΑΠ και άλλων κρατικών παραγόντων, έχει διαφανεί ξεκάθαρα, τονίζει η οργάνωση, ότι και φέτος θα υπάρξουν προβλήματα στην παραλαβή των σταφυλιών.

Ανακοίνωση της ΕΚΑ Πάφου επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του τομέα παρά τις συνεχόμενες εδώ και χρόνια εκριζώσεις και εγκαταλείψεις δεκάδων χιλιάδων δεκαρίων αμπελιών, δεν επιλύει το πρόβλημα. «Φέτος θα εκριζωθούν ακόμα 4.000 δεκάρια ενώ υπολογίζεται προσωρινά να βγουν από την παραγωγή ακόμα 1.800 δεκάρια για αναμπέλωση», επισημαίνει η ΕΚΑ. «Συνολικά ο κυπριακός αμπελώνας θα περιοριστεί στις 90.000 περίπου δεκάρια από σχεδόν 250.000  περίπου που ήταν πριν λίγα χρόνια».

Παρά τη διαρκή συρρίκνωση, δυστυχώς μετά την άρση του προστατευτισμού και την κατάργηση της κατά κιλό επιδότησης εξαιτίας της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουμε απολέσει τη δυνατότητα εξαγωγής κρασιών χύμα αλλά και με άλλες συσκευασίες ενώ παράλληλα κατακλύσθηκε η Κύπρος από εισαγόμενα, στις πλείστες περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας,φθηνά κρασιά κυρίως από τρίτες χώρες.

«Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχονται από τις πρόνοιες της Μεταρρύθμισης του Αμπελοοινικού Τομέα του 2008, καταλήγει η οργάνωση, «θα εφαρμοστεί και φέτος πρώιμος τρύγος ώστε να καταστραφούν σημαντικές ποσότητες σταφυλιών γιατί δυστυχώς οι οινοβιομηχανίες ξεκαθάρισαν ότι φέτος θα παραλάβουν λιγότερα από τα 18 εκατομμύρια κιλά σταφύλια που παρέλαβαν πέρσι. Έχοντας υπόψη την περσινή εμπειρία θα πρέπει το ΣΑΠ να ετοιμάσει ένα ευέλικτο και ευκολότερο πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι αμπελουργοί μας να συμμετάσχουν απρόσκοπτα».


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!