Προτού περάσουμε σε αυτά τα θέματα να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα είναι πολύ πιθανόν να είναι και σήμερα σημαντικά αυξημένη.
Ξεκινώντας από το πρώτο μεγάλο θέμα, αυτό των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, “προίκα” 500δις ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, αποφάσισε να δώσει χθες το Eurogroup, ενώ σήμερα αναμένεται το Ecofin, όπου παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το θέμα δε θα συζητηθεί, αναμένεται να συνεχίσουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι αντιδράσεις για το προωθούμενο γαλλογερμανικό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Επίσης, να αναφέρουμε ότι κατά τη χθεσινή ημέρα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ταμείου «διάσωσης» EFSF, καθώς φαίνεται ότι κυριάρχησε η γερμανική γραμμή που δεν ήθελε, την παρούσα φάση, την ενίσχυση των πόρων του ισχύοντος μηχανισμού, αν και θα λέγαμε ότι αυτό δε φαίνεται να προβληματίζει. Να επαναλάβουμε ότι, παρά τις διαφωνίες οι οποίες σημειώνονται από την πλευρά ηγετών - κρατών στις γαλλογερμανικές προτάσεις, εμείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναμένοντας να υπάρξει στο τέλος και μετά από αμοιβαίες παραχωρήσεις, μια τελική συμφωνία, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ε.Ε. Μάλιστα, όσον αφορά την ελληνική υπόθεση, οι πληροφορίες κάνουν λόγω ότι κατά τη χθεσινή ημέρα υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία στήριξης της χώρας μας, ενώ φαίνεται να ωριμάζει όλο και παραπάνω ένα πρόγραμμα το οποίο αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα συμβάλλει στο τέλος τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα μας και γενικά η Ε.Ε. Επίσης, όπως έγινε γνωστό χθες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για την πιθανότητα ακόμη και σημαντικών ανακοινώσεων, αν και θα λέγαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και το πλέον πιθανόν, τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου.
Όσον αφορά την έκδοση των εντόκων γραμματίων αναμένεται σήμερα η δημοπρασία ΕΓΕΔ διάρκειας 13 εβδομάδων και ύψους 300εκ, ενώ να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων είχε γίνει στις 18 Ιανουαρίου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,1%. Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις από τους Γιούνκερ και Όλι Ρέν για την ανάγκη ενός εκτεταμένου προγράμματος, ενώ είναι πολύ πιθανόν συγκεκριμένες μετοχές (ΤΤ, ΑΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ κτλ) να είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όπως είχαμε τονίσει και χθες.
Στο ζήτημα της τεχνικής ανάλυσης, η προσοχή θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στα κρίσιμα επίπεδα πάνω από τα οποία, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, κινούνται οι τρείς βασικοί δείκτες (ΓΔ, FTSE/ASE 20, Τραπεζικός δείκτης). Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΓΔ, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην ανάγκη παραμονής του δείκτη πάνω από τα σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα των 1.635 μονάδων, τονίζοντας ότι σε περίπτωση απώλειας αυτών των επιπέδων, η καλή τεχνική εικόνα (η οποία παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες), αν και επιδεινώνεται ελαφρώς, σε καμία περίπτωση δεν αναστρέφεται, ενώ οι επόμενες σημαντικές υποστηρίξεις στις οποίες θα εστιάσουμε, θα είναι τα επίπεδα των 1.550 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) και, χαμηλότερα, στα επίπεδα των 1.510 – 1.500 μονάδων (πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη).
Αναφορικά με το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το μεγάλο “στοίχημα” θα είναι η παραμονή του δείκτη υψηλότερα των 750 – 745 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) ή, στη χειρότερη περίπτωση, η παραμονή αυτού, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, υψηλότερα των 715 – 710 μονάδων (πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη). Στον αντίποδα, αν υπάρξει κίνηση υψηλότερα ο στόχος είναι τα επίπεδα των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των 780 – 795 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση διάσπασης των τελευταίων αυτών επιπέδων, ο επόμενος στόχος μας θα τεθεί, πραγματικά, σημαντικά υψηλότερα, στα επίπεδα των 930! μονάδων (πάρα πολύ σημαντική αντίσταση, μηνιαίο διάγραμμα!!). Τέλος, όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, το μεγάλο ζητούμενο είναι η παραμονή πάνω από τις 1.420 μονάδες, ενώ όσο ο δείκτης παραμένει υψηλότερα αυτών των επιπέδων, η πρόσφατη σημαντική βελτίωση διατηρείται και οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο, κατά τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνονται, με πρώτο στόχο τις 1.530 – 1.540 μονάδες.
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Μικρές μεταβολές σημειώθηκαν χθες για τους βασικούς δείκτες στη Wall Street, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και την προβλεπόμενη σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά την επόμενη δεκαετία κατά 1,1τρις δολάρια, ενώ να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 αναμένεται να φτάσει τα 3,74τρις δολάρια.
Όπως προβλέπεται, η σημαντική μείωση, κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να επιτευχθεί από τη μείωση και 65% των δαπανών και κατά το υπόλοιπο 35% από την αύξηση των φόρων και γενικά την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. Πέραν των παραπάνω να αναφέρουμε ότι η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις συνόδους Eurogroup και Ecofin.
Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.332,32 μονάδες, με κέρδη 0,24% και σε υψηλό πλέον δυόμιση ετών, ενώ με οριακή πτώση 0,04% ο Dow Jones Industrials, στις 12.268,20 μονάδες. Τέλος, με μικρά κέρδη 0,28% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.817,18 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Μικτές τάσεις σημειώνονται σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να είναι επικεντρωμένο στην ανακοίνωση μακροοικονομικών ανακοινώσεων στην Κίνα, αλλά και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο 4,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα για το μήνα Ιανουάριο έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και έναντι 5,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Βέβαια να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων της κυβέρνησης, γεγονός που προβληματίζει για την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων, κατά τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, αυξητικά κινήθηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,6% έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα και 6,1% που περίμεναν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα σε αναβάθμιση των προβλέψεων για την Ιαπωνική οικονομία προχώρησε η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα, κυρίως λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών για τις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,20% στις 138,20 μονάδες, με αναλογία 3 ανοδικές μετοχές για κάθε 1 πτωτική. Στους επιμέρους δείκτες, με μικρά κέρδη 0,13% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.739,40 μονάδες, ενώ με πτώση 0,45% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.016,50 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε κέρδη για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.925,03 μονάδες (+0,89%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.250,51 μονάδες, +0,97%. Στις υπόλοιπες αγορές, με κέρδη 0,42% στην Ταιβάν, ενώ με οριακή πτώση 0,10% o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.931,00 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε απώλειες 0,63% για το βασικό δείκτη, ενώ με πτώση 0,15% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, με απώλειες 0,27% η αγορά της Ινδίας.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι σημερινές οικονομικές ανακοινώσεις, με τις εξής επόμενες να ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία για το 4ο τρίμηνο (09:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση (σε τριμηνιαία βάση) της τάξης του 0,5% έναντι αύξησης 0,7% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Βρετανία (11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,0% έναντι 3,7% – Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη για το 4ο τρίμηνο (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση (σε τριμηνιαία βάση) της τάξης του 0,4% έναντι αύξησης 0,3% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW για το μήνα Φεβρουάριο στη Γερμανία (12:00 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20 από 15,4 – Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση αυτών κατά 0,5% έναντι αύξησης 0,6% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,2% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
greekfinanceforum.com/