tromaktiko: Ελληνογερμανική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Ιωαννίνων και Μάρμπουργκ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνογερμανική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Ιωαννίνων και Μάρμπουργκ



Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέληξαν σε μια διακήρυξη ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης τον Δεκέμβριο του 2010 τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν στην υπογραφή υπομνήματος διμερούς συνεργασίας και προγράμματος για κοινές δράσεις ανάμεσα στα ουρολογικά τμήματα των πανεπιστημιακών κλινικών Ιωαννίνων και Μάρμπουργκ,που μεταξύ άλλων,προβλέπει και τη μετάβαση Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία για μετεκπαίδευση και παρακολούθηση επεμβάσεων και την επίσκεψη Γερμανών γιατρών στην Ελλάδα για την παράδοση μαθημάτων χειρουργικής, οργάνωσης χειρουργικών επεμβάσεων και θεμάτων διαχείρισης ασθενών. Ο Στέφαν Κάπφερερ, υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας,ο οποίος την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στα Γιάννενα,επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα γενικό, αλλά και καίριο πρόβλημα των ευρωπαϊκών νοσοκομείων, στη βελτίωση της διαχείρισης των κονδυλίων.Ένα ζήτημα «που αφορά πολλές πλευρές της νοσοκομειακής περίθαλψης όπως π.χ. το θέμα της διάρκειας της παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία. Και συγκεκριμένα: πόσο γρήγορα μπορούμε να δώσουμε εξιτήριο στους ασθενείς και εάν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με τα εξωτερικά ιατρεία την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη»,όπως σημειώνει στην Ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Η συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι
ουσιαστική και αποδοτική
Τι σημαίνει άραγε η συγκεκριμένη συνεργασία των νοσοκομείων των Ιωαννίνων και του Μάρμπουργκ; Ο κ. Κάπφερερ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του γερμανικού υπουργείου Υγείας «πιο αποδοτικές συνεργασίες είναι εκείνες που σχεδιάζονται ανάμεσα στα νοσοκομεία και όχι ανάμεσα στα υπουργεία και τη γραφειοκρατία τους, όπως τώρα π.χ. ανάμεσα σε ελληνικά και γερμανικά νοσοκομεία, διότι μόνον έτσι είναι δυνατή η άντληση ουσιαστικών συμπερασμάτων και αποτελεσματικής συνεργασίας.Το συγκεκριμένο μοντέλο διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στα Ιωάννινα και το Μάρμπουργκ αφορά πρώτον την καλύτερη δυνατή θεραπεία στον τομέα της ουρολογίας και αργότερα και της ογκολογίας και δεύτερον τη βελτίωση του συντονισμού τω διαφόρων νοσοκομειακών τμημάτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος νοσοκομειακής θεραπείας.»Τέλος ο Γερμανός υφυπουργός Στέφαν Κάπφερερ εκτιμά ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγές στο νοσοκομειακό σύστημα και γενικά στο σύστημα υγείας: «Σχημάτισα την εντύπωση ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους του Έλληνα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επωφεληθεί από τις εμπειρίες του γερμανικού συστήματος. Υπάρχει όντως η βούληση να εκσυγχρονιστεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας και να καταστεί πιο αποτελεσματικό.Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση είναι κοινή για κάθε χώρα και για κάθε εθνική οικονομία. Ακόμη και στη Γερμανία είναι και πάλι αναγκαίες μια σειρά αλλαγές, γι’ αυτό εκτιμώ ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αποδοτική».Τόσο στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνεργασίας ανάμεσα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Μάρμπουργκ, όσο και στα πλαίσια της γενικής διμερούς συνεργασίας η Γερμανία θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων όπως π.χ. του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, του Κέντρου Διαφώτισης και Υγειονομικής Πρόληψης κλπ.Έτσι στο επίκεντρο θα είναι μεν η διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά θα υπάρξει και ουσιαστική ανταλλαγή πείρας και επιστημονική βοήθεια στον τομέα της αναδιαμόρφωσης των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα, στη στρατηγική της πρόληψης ασθενειών, επιδημιών, αλλά και ατυχημάτων.


http://epirusgate.blogspot.com/2011/02/blog-post_1744.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!