tromaktiko: Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Πέμπτης

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Πέμπτης



Οι χθεσινές συμπλοκές μεταξύ Ελληνοκύπριων και Παλαιστίνιων μαθητών στο λύκειο της Βεργίνας στη Λάρνακα, η προειδοποίηση Καρογιάν για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση εάν δεν παραιτηθεί ο Χρίστος Μέσης από δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς...
λόγω της υποψηφιότητας του στις βουλευτικές εκλογές με το ΑΚΕΛ, το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποκτήσει δικό της φυσικό αέριο από το 2016, τα 45 νέα οικόπεδα αυτοστέγασης που παρέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Αγία Βαρβάρα και οι εξελίξεις στην συμφωνία Κύπρου-Κατάρ για την επένδυση στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τα φορτώσαμε στους μαθητές» αναφέρει ότι κόκκινος συναγερμός σήμανε στο Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα. Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, οι Παλαιστίνιοι μαθητές του σχολείου τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, με απόφαση του καθηγητικού συλλόγου. Χθες, το σχολείο αναγκάστηκε να κλείσει λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Παλαιστινίων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που διερωτούνται τι να περιμένουν την επόμενη μέρα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξυπνήστε προτού είναι πολύ αργά» γράφει ότι μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Ε/κ και Παλαιστίνιων μαθητών που σημειώθηκαν χθες στη Λάρνακα, τρέχουν όλοι να εκτονώσουν την ένταση, ενώ αναφέρεται και σε έκκληση της μητέρας του αστυνομικού που δέχθηκε επίθεση από Παλαιστινίους στη Λάρνακα να μη συνεχιστεί η αντεκδίκηση. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού πήγε στο Κατάρ με το μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για τη συμφωνία και αναμένεται να φέρει πίσω τη θετική απάντηση του Εμίρη, ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από το Υπουργικό.
«Ετοιμοι για αποχώρηση είναι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ» είναι ο κύριος τίτλος του «Πολίτη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προειδοποίησε την Κυβέρνηση με αποχώρηση του κόμματός του εάν δεν παραιτηθεί ο Χρίστος Μέσης από την θέση του δημάρχου Μέσα Γειτονιάς, λόγω της υποψηφιότητάς του με το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές του Μαΐου. Αλλού γράφει ότι πριν ακόμα ψηφιστεί ο τακτικός προϋπολογισμός του ΚΟΤ, εγκρίθηκε χθες συμπληρωματικός, ύψους 500.000, για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού εξ αφορμής της επικείμενης διδυμοποίησής του με την Αγία Πετρούπολη.

Υπό τον τίτλο «Αγρια συμπλοκή Ελληνοκύπριων και Παλαιστίνιων μαθητών» η «Σημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στις σχέσεις Ε/κ και αλλοδαπών στη Λάρνακα, όπου 150 Ε/κ νεαροί εισέβαλαν χθες στο λύκειο της Βεργίνας και επιτέθηκαν σε 25 αραβόφωνους μαθητές, ενώ πλήθος κόσμου διαδήλωσε χθες στην πόλη κατά της λαθρομετάναστευσης. Η εφημερίδα αλλού αναφέρει πως πρόγνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων κάνει λόγο για τρίμηνο ευλογίας με πολλές βροχές, που όχι μόνο θα καλύψουν το ως τώρα μειωμένο ποσοστό βροχόπτωσης, αλλά θα το εμφανίσουν αυξημένο κατά 20%.

«Κοινωνικό κράτος στην πράξη» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 1353 ανέρχονται από χθες οι προσφυγικές οικογένειες που δρέπουν τους καρπούς της κοινωνικής πολιτικής της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, μετά και τη χθεσινή παράδοση από τον Υπουργό Εσωτερικών 45 οικοπέδων αυτοστέγασης στην Αγία Βαρβάρα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η υπεράσπιση στη δίκη για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Σίγμα Αντη Χατζηκωστή ισχυρίζεται ότι Γιώργος Ζαβράντωνας και Φάνος Χατζηγεωργίου μένουν στον ίδιο χώρο που έχει διαμορφωθεί ως φυλακή κάτι που δημιουργεί «έδαφος συμπαιγνίας» μεταξύ τους.
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Μαθητές τραυματίστηκαν σε μαζικό καυγά», στα χθεσινά επεισόδια στο Λύκειο Βεργίνας σημειώνοντας ότι ο καυγάς στον οποίο συμμετείχαν και 25 μαθητές από γειτονικά σχολεία άφησε πίσω του 4 μαθητές ελαφρά τραυματισμένους και ζημιές σε διάφορα σημεία του σχολείου. Αλλού αναφέρει ότι στην έκθεση που θα καταθέσει ο ΓΓ των ΗΕ για τις συνομιλίες ενδέχεται να μην καταγράφονται οποιαδήποτε σημεία προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ η επόμενη μεγάλη προσπάθεια αναμένεται τον Ιούνιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!