tromaktiko: Λεμεσός: Πρόγευση καρναβαλιού από τα παιδιά

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Λεμεσός: Πρόγευση καρναβαλιού από τα παιδιά



Τα χαρούμενα και γεμάτα ανεμελιά προσωπάκια των χιλιάδων παιδιών που βρέθηκαν στον μόλο ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι η Λεμεσός έχει κατορθώσει να...
περνά από γενιά σε γενιά το κέφι και το έμφυτο τής καλλιτεχνίας και της διασκέδασης που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τους ανθρώπους της.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά λαϊκές γιορτές όπως το καρναβάλι, οι λιλιπούτιοι μασκαρεμένοι που πήραν μέρος στην Παιδική Παρέλαση, αποτέλεσαν την καλύτερη εγγύηση για την επάξια συνέχιση της παράδοσης. Η αλλαγή του χώρου της εκδήλωσης, από την εμπορική οδό Ανεξαρτησίας στην παραλιακή λεωφόρο, επιβλήθηκε από το γεγονός ότι στο κέντρο της πόλης βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης.

Διαφάνηκε ωστόσο ότι η παραλία προσφέρεται καλύτερα, αφού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάσουν τη χαρά και τη διασκέδαση του καρναβαλιού με την απόλαυση που προσφέρει η θάλασσα και οι υποδομές που εκτείνονται σε όλο το μήκος τής λεωφόρου.

Ο υπέροχος αθώος κόσμος του παραμυθιού, όπως ήταν αναμενομενο, κυριάρχησε και φέτος στις καρδιές των παιδιών και ενδεχομένως ακόμα και αρκετών μεγάλων, χωρίς ωστόσο να περάσει απαρατήρητη και η σημερινή κυπριακή πραγματικότητα, σε τομείς όπως η πολιτική και η οικονομία.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να ήταν αλλιώς, αφού είναι γνωστό ότι στην ετοιμασία των παιδικών αρμάτων και στη θεματολογία τους είχαν βάλει το χέρι τους οι μεγάλοι. Έτσι, η μαγεία των μύθων και της φαντασίας συνυπήρξε με τους προβληματισμούς για κάποια αρνητικά που βιώνουν οι Κύπριοι στην καθημερινότητά τους αλλά και με την σκωπτική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζονται τα διάφορα καμώματα που χαρακτηρίζουν τους κατέχοντες εξουσία.
Η Παιδική Παρέλαση έδωσε ουσιαστικά μια μικρή γεύση για τα όσα χαρούμενα και «τρελά» θα συμβούν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις οργανωμένες χορευτικές φιέστες σε δημόσιους χώρους και τις ομάδες των κανταδόρων που θα ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος. Αποκορύφωμα βέβαια του λεμεσιανού Καρναβαλιού θα είναι η Μεγάλη Παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!