Μπορείτε να ψήσετε με κάρβουνα ή με τις ψησταριές που δουλεύουν με γκάζι.
Όπως και να έχει, το φαγητό που έχει ψηθεί στη σχάρα έχει μια υπέροχη γεύση!
Στη σχάρα γίνονται πολλά είδη φαγητών. Από κρεατικά, πουλερικά, μέχρι θαλασσινά, ψάρια και γαρίδες, ακόμα και λαχανικά και τυριά! Και το καλύτερο είναι πως έχουμε εξαιρετικά νόστιμο φαγητό, υγιεινό, με λίγες θερμίδες και λιπαρά, πολύ εύκολα. Αρκεί να έχουμε έναν καλό ψήστη. Για να μπορείτε λοιπόν να περηφανεύεστε πως είστε ο καλύτερος ψήστης της γειτονιάς, ορίστε μερικά μυστικά και τεχνικές:
Πριν ξεκινήσετε να ψήνετε:
Σιγουρευτείτε πως η σχάρα σας είναι καθαρή και όλα είναι στη σωστή τους θέση.
Να έχετε μαζεμένα όλα τα εργαλεία που θα σας χρειαστούν. Να έχετε λαβίδες και τσιμπίδες για να πιάνετε και να γυρνάτε το φαγητό, αλλά και πινέλα για να αλείφετε με λαδάκι ή αρωματικά, που να έχουν όμως μακριά χερούλια, ώστε να μην καίτε τα χέρια σας.
Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές σχάρες για κάθε είδος φαγητού (για ψάρια, για καλαμπόκια κλπ) που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, αλλά θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.
Αν είναι να ψήσετε λαχανικά ....ή μικρά κομμάτια που μπορεί να πέσουν ανάμεσα στη σχάρα, καλό είναι να έχετε ένα ταψάκι να τα ψήσετε πάνω εκεί. Κυκλοφορούν ειδικά ταψάκια με τρυπούλες για αυτή τη δουλειά.
Αν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια, κυκλοφορούν σούβλες μεταλικές για να τα περάσετε ή και τα γνωστά καλαμάκια. Τα καλαμάκια θα πρέπει να τα μουλιάσετε σε νερό για τουλάχιστον 20' πριν τα χρησιμοποιήσετε ώστε να μην καούν στη φωτιά. Αν χρησιμοποιείτε μεταλλικά σουβλάκια ή σούβλες, αλείψτε τα με λάδι για να μην κολλήσει το κρέας πάνω τους.
Καλό είναι να έχετε καλά γάντια κουζίνας, αλλά και μια ποδιά που θα προστατέψουν τα χέρια και τα ρούχα σας.
Ξεκινάμε να ψήνουμε:
Βεβαιωθείτε πως έχει ανάψει η φωτιά σας καλά και έχει κάψει καλά η σχάρα.
Αν ψήνετε σε κάρβουνα μπορείτε να βάλετε μαζί και μερικά αρωματικά (για παράδειγμα θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο κλπ), ώστε να αποκτήσει ένα διαφορετικό άρωμα το φαγητό σας. Θα πρέπει όμως να τα μουλιάσετε σε νερό πρώτα για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να μην καούν στα κάρβουνα, αλλά να βγάλουν καπνό..
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com