tromaktiko: Μια…αλεπού στο παζάρι

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μια…αλεπού στο παζάρι



Την… πάπια κάνουν κυβερνητικά στελέχη που ερωτώνται τις τελευταίες ημέρες αν αληθεύουν οι φήμες που μιλούν για επίσκε­ψη του επικεφαλής της Goldman Sachs στην Αθή­να. Οι φήμες έλεγαν για συναντήσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με...
γνωστά ονό­ματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και βέβαια πώς να διαψευσθούν εύκολα, αφού παρό­μοιες συναντήσεις, αν θυμάστε, είχαν γίνει πάλι λίγο μετά τις εκλογές του 2009. Και μάλιστα παρό­ντος του πρωθυπουργού. Το να μην επιβεβαιώνεται (ή διαψεύδεται ) ένα ερώτημα, αφήνει να αιωρούνται εύλογες απορίες. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ένα από τα «μεγάλα αφεντικά» της Goldman Sachs έρχεται στην Αθήνα. Ας γυρίσουμε λοιπόν στον Νοέμβριο του 2009, όταν ο υπ’ αριθμόν δύο της αμερικανι­κής τράπεζας Γκάρι Κον είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, δίνοντας από τότε «τροφή» για σενάρια, υποθέσεις αλλά και συνωμοσιολογικές εκτιμήσεις. Το περί­εργο είναι ότι όλα επαληθεύτηκαν. Αργά ή γρή­γορα… Τότε βέβαια η Goldman θεωρούνταν (και κατ’ άλλους… ήταν) προνομιακός συνομιλητής της ελ­ληνικής κυβέρνησης παρέχοντας συμβουλές στον πρωθυπουργό για το… ξεπέρασμα της κρίσης. Συμβουλές που ως γνωστόν οδήγησαν τη χώρα μετ’ επαίνων στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Η… αποκάλυψη λίγους μήνες αργότερα πως η Goldman τζογάριζε ασύστολα στα ασφάλιστρα κινδύνου για το χρέος σε βάρος της χώρας μας φέρεται να οδήγησε στη διάρρηξη των αγαστών σχέσεων της εβραϊκών συμφερόντων τράπεζας με την κυβέρνηση. Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξί­μου έφτασαν να διαρρεύσουν ότι θα κυνηγήσουν τους ξένους τραπεζίτες και fund managers που σόρταραν την Ελλάδα. Ειδικά αυτούς που την ίδια ώρα πληρώνονταν για να μας δίνουν και συμβουλές. Μην αποκλείσετε δε και κάποια κίνηση από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να θυμηθούμε, ωστόσο, πως τότε οι Αμερικα­νοί δεν είχαν παραδεχθεί τις… αποκαλύψεις της ελληνικής πλευράς. Άλλωστε η Goldman δεν είναι όποιος κι όποιος. Κι όπως λέει και στην ίδια της την επωνυμία (Goldman = Χρυσός Άνθρωπος, σε μία υπεραπλουστευμένη μετάφραση), φροντίζει τα του οίκου της και βάλλει κατά όσων είναι εκτός.
Sachsοτουρισμός
Από τότε ακολούθησαν – απ’ ό,τι φαίνεται – και άλλες επισκέψεις των… ανεπιθύμητων Αμε­ρικανών. Μάλιστα πέρυσι την άνοιξη η «Monde Diplomatique» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εί­χε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα (σε άρ­θρο του Serge Halimi – αρχεία Μαρτίου 2010). Η γαλλική εφημερίδα αναφερόταν στις λογιστικές αλχημείες που «έσβησαν» μέρος του ελληνικού ελλείμματος, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Ενδεικτικά σημειωνόταν: «Ποιος κερδίζει, ποι­ος πληρώνει; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβου­λος της Goldman Sachs, Λόιντ Κρεγκ Μπλανκφάιν, μόλις εισέπραξε μπόνους εννέα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν ετησίως ένα μηνιάτικο».
Το πρωτοσέλιδο της κατά γενική εκτίμηση έγκυ­ρης εφημερίδας δεν… απασχόλησε ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ (γιατί άραγε;). Και βεβαίως πέρασε σχεδόν ασχολίαστο από την ελληνική κυβέρνηση, που έβαλε ομολογουμένως το χεράκι της για να μην παίξει η είδηση.
Όμως περίπου την ίδια περίοδο κορυφαία στε­λέχη της Goldman Sachs είχαν (ξανα)βρεθεί στην Αθήνα σε συνάντηση (σε γνωστό κεντρικό ξενο­δοχείο) με 12 fund managers και εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών.
Είχε γίνει τότε λόγος για το fund του πρώην κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Hank Paulson (το SAC Capital Advisors), την Green Light Capital, εκπρόσωπου συγγενικού fund της Soros Fund Management, και άλλων. Στον… μυστικό δείπνο των 12 – όπως τον είχε χαρακτηρίσει τότε κορυ­φαία κυβερνητική πηγή – φέρεται να εξετάσθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Φοβού τους... Goldman Sachs και δώρα φέροντες

Η αλήθεια πάντως είναι πως όποτε κάποι­ος κορυφαίος της Goldman Sachs ή άλλου αμερικανικού οίκου βρίσκεται στην Ελλά­δα ακολουθούν ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Έγκυρη πηγή μόνο τυχαία δεν θεωρεί την κινητικότητα που σημειώνεται ταυτόχρονα σε διπλωματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Μας μίλησε για μια λίγο πιο παλιά ρηματική ανακοίνωση (17/9/2010) της αμερικανικής πρεσβείας. Τι έλεγε;

Με δυο λόγια αναγνώρισε για πρώτη φορά από το 1976 τις ελληνικές θέσεις σε θέμα­τα υφαλοκρηπίδας, που συζήτησε (σχεδόν τρεις μήνες αργότερα) ο Γιώργος Παπανδρέ­ου με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα μάλιστα με τις διαρροές που έγιναν αρμοδί­ως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αναγνώριζαν το καθεστώς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Στο περιβάλλον αυτό, η κινητικότητα σε πολλαπλά επίπεδα εντείνεται λίγο πριν από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα και λίγο μετά τις επισκέψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Κατάρ και του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ.
Πώς είπατε; Ενδιαφέρον; Ναι. Με τη μόνη διαφορά ότι οι εξελίξεις δεν είναι τόσο δι­πλωματικές όσο φαίνονται, αλλά πολύ έντο­να επιχειρηματικές. Η συνέχεια στο επόμε­νο φύλλο.
http://www.topontiki.gr/article/13610
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!