tromaktiko: Το ντόμινο των εξεγέρσεων

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το ντόμινο των εξεγέρσεων



Η εξέγερση της Τυνησίας δεν ήταν παρά η σπίθα που προκάλεσε την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στον αραβικό κόσμο. Μετά την Αίγυπτο και την ανατροπή του Χόσνι...



 Μουμπάρακ πληθαίνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, παρά τις οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις που σπεύδουν να κάνουν οι «καθεστωτικοί» ηγέτες, φοβούμενοι παρόμοια κατάληξη.

Συμπλοκές σημειώθηκαν για πρώτη φορά στη Λιβύη, όπου οι οικογένειες των κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά δυνάμεων ασφαλείας, μέσα στη φυλακή Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης, ζητώντας την απελευθέρωση του δικηγόρου Φέτζι Ταρμπέλ που τους εκπροσωπεί.

Παρά το γεγονός ότι ο Ταρμπέλ αφέθηκε ελεύθερος, το πλήθος δεν διαλύθηκε, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λίγο αργότερα ακολούθησαν διαδηλώσεις υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί η «Ημέρα Οργής», που διοργανώνει πολυπληθής ομάδα του Facebook με σκοπό την εξέγερση κατά του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Κουτ του Ιράκ, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που ζητούσαν την αποπομπή των διεφθαρμένων αξιωματούχων και τη βελτίωση των βασικών υπηρεσιών.

«Πολεμικό» το κλίμα και στο Μπαχρέιν όμως, όπου συνεχίστηκαν χθες για τρίτη ημέρα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με αφορμή την κηδεία ενός διαδηλωτή, ενώ στην Υεμένη έχασε τη ζωή του ένας 21χρονος φοιτητής και τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των θυμάτων των ταραχών της Δευτέρας.

Ακριβώς το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στην Τεχεράνη, όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν συνεπλάκησαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης στην κηδεία διαδηλωτή.

Στην Αίγυπτο αντιθέτως, η ένταση έχει εκτονωθεί πλήρως, ωστόσο εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Πρόκειται προφανώς για συλληφθέντες από τον στρατό κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο στρατός πάντως, δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα να είναι έτοιμη για εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ το αναθεωρημένο αιγυπτιακό σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε δύο μήνες



espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!